Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Går man med en lille ægproducent i maven, eller kan man lide at dyrke sine egne agurker, er tiden inde til at gøre en rigtig god forretning med et bredt udsnit af de danske butikker. Gennem det seneste år er lokaltproducerede råvarer nemlig blevet et modefænomen i den danske detailbranche. Den forholdsvis nystartede butikskæde MadMarked har opbygget et særligt handelskoncept omkring dem, og veletablerede Coop har med medlemskæden SuperBrugsen i spidsen holdt lokale leverandørmøder for at få lokalforankringen ind i butikkerne.
Siden er Dansk Supermarked fulgt trop med storstilede TV-spots og et samarbejde mellem Føtex og GO’local for at få flere lokale varer på hylderne, og i sidste uge meldte detailkoncernen Dagrofa sig også under fanerne.
Dermed er det nærmest en samlet dansk detailbranche, som brander sig på det lokale. Men selv om det er et slagord, som branchen profilerer sig på lige nu, er perspektiverne også på den længere bane rigtig gode, hvis man skal tro Økologisk Landsforening, som har været med til at arrangere flere af de føromtalte leverandørmøder med Coop. Her mener foreningens markedschef Henrik Hindborg, at det lokale fænomen ikke ser ud til at blive en døgnflue men i stedet en forretning, som kan sikre de lokale leverandører en solid indtægt i fremtiden.
»Vi har kun set toppen af isbjerget i forhold til, hvad de lokale varer har potentiale til. Hvis de små lokalproducenter bliver taget seriøst af branchen, er jeg ikke i tvivl om, at det kan kickstarte et vækstlag af små producenter og give dem mulighed for at udfolde sig,« siger Henrik Hindborg.
Han mener, at de lokale varer har så store vækstmuligheder, at de sagtens kan skubbe til det meget fasttømrede varesortiment, som supermarkedskæderne fører nu.
»For når først dialogen mellem parterne er etableret, og afsætningen er fastlagt, bliver det rigtig spændende. Så begynder man som lille producent at kunne basere sin forretning på mangfoldigheden i lokalområdet, og det gør det meget sjovere at være forbruger,« siger han.
Kvalitet og oprindelse vigtig
Netop forbrugervandringen har taget en drejning det seneste års tid, og den er i høj grad med til at skabe det skred, som sker i detailbranchen netop nu. Gennem de seneste 30 år har forbrugerne villet have et fast sortiment til den billigste pris, men nu skal varerne være af god kvalitet og med en gennemskuelig oprindelse, forklarer lektor ved Aarhus Universitet Lars Esbjerg, som blandt andet har forsket i samarbejdet mellem detailkæder og leverandører.
»Væksten er drevet af både detailkæderne, forbrugerne og producenterne selv. Producenterne gør det gerne af ideologiske årsager, da de vil gøre op med den industrielle fødevareproduktion og tilbage til noget oprindeligt, forbrugerne er ligeledes skeptiske over for den moderne fødevareproduktion og vil gerne have noget specielt og af en bedre kvalitet, som får dem til at gå efter nicheprodukterne, og supermarkedskæderne skal gøre det spændende at komme ind i butikken med et varieret udbud,« fortæller han.
Selv om trenden med de lokale varer boomer nu, udgør varegruppen stadig en minimal del af den samlede omsætning for detailbranchen, der samlet set omsætter for flere milliarder kroner. Alene i SuperBrugsen lå den samlede omsætning på 13,6 milliarder kroner i 2013.
»Men netop derfor er det et område, vi ser stærk vækst og stort potentiale i,« siger Kenneth Pedersen, som er kædedirektør for SuperBrugsen i Coop.
Sidste år omsatte de lokale varer for 50 millioner kroner. I år er forventningen, at omsætningen når 100 millioner kroner, og Kenneth Pedersen tror, at den kan fordobles til 200 millioner kroner i 2015, for SuperBrugsen satser helt og holdent på de lokale varer nu.
Kædens engagement fremgår af Coops ansvarlighedsrapport for 2013, hvor ambitionen er at få 500 nye, lokale leverandører. Også i det nylancerede Madmanifest sætter koncernen det lokale i centrum som et af seks løfter til en bedre madkultur.
»Det arbejde fortsætter vi, men det handler også om, at de lokale producenter vænner sig til tanken om at arbejde sammen med en spiller som os. Lige nu kan vi faktisk ikke opdrive lokale varer i det omfang, vi godt kunne tænke os, fordi producenterne skal turde satse på, vi ikke er ude på at drive makroforretning på det, de kan tilbyde os,« siger Kenneth Pedersen.
Tilfreds fødevareminister
Coops store engagement glæder i særdeleshed fødevareminister Dan Jørgensen (S), der de seneste uger har sat gang i debatten om sund og nærende mad. Han har blandt andet valgt at indkalde detailbranchen til en alvorssnak om, hvad de kan gøre for, at danskerne spiser sundere og mere lokalt.
»Strategien har i alt tre ben at gå på. Ud over at jeg gerne vil have, at branchen forpligter sig til at forbedre udvalget af lokale råvarer, vil jeg også gerne være med til at sikre efterspørgslen af lokale varer i offentlige køkkener, da de aftager en masse fødevarer hver dag. Og så vil jeg fortsat yde tilskud til lokale projekter, som fremmer den lokale fødevareafsætning. I år er der sat fem millioner kroner af. Det er godt nok ikke et svimlende milliardbeløb, men det er trods alt millioner, og jeg tror, at en lille økonomisk håndsrækning kan sætte store ting i gang i lokalområderne,« siger fødevareministeren og understreger, at han har tænkt sig at lægge hårdt pres på dagligvarehandlen for at sikre et mere lokalt sortiment.
Der er altså god vind i de små producenters sejl. Og ude på leverandørmøderne, som Økologisk Landsforening har overværet mellem Coop og producenterne, er stemningen også positiv og energien god, fortæller Henrik Hindborg.
»Her er nemlig nogle butiksfolk, der i flere årtier har fået at vide, at lokale varer er noget, de skal holde nallerne fra. Nu får de lov til at lave aftaler selv, og det skaber en utrolig energi. På den anden side står producenterne, som endelig kan se døren stå på vid gab, og det har givet dem blod på tanden for at levere noget – selv i små mængder,« siger han.