Lokale bankbosser satser på syv fede år

Finanskrisen var begyndelsen på syv magre år for landets lokale bankdirektører, der nu sætter deres lid til bibelen og dermed udsigten til syv fede år. Nationalbanken bakker op med en melding om, at der ingen boligboble er, men potentiale for boligprisstigninger.

De lokale pengesinstitutters formand, Claus E. Petersen, indledte sin tale på årsmødet med en analogi om faraoen og Josef, der takket være fremsynethed sikrede, at syv magre år blev afløst af syv fede. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det var en gruppe sløve, trætte og udmarvede lokale pengeinstitutdirektører, der torsdag troppede op fra nær og fjern til årsmøde i foreningen Lokale Pengeinstitutter i Aalborg, havde det været helt forståeligt.

For de seneste syv år begyndende med finanskrisen i 2008 har været hårde at komme igennem og har ganske sikkert sat grå hår i hovedet på mange af direktørerne. Men bankdirektørerne så hverken trætte eller afkræftede ud. Derimod bar stemningen blandt direktørerne præg af en vis lettelse og et optimistisk syn på den kommende tid.

Foreningens formand, Claus E. Petersen, der til daglig er direktør i landets 12. største pengeinstitut, Den Jyske Sparekasse, havde forud for mødet læst op på Bibelen og indledte sin tale på årsmødet med en analogi om faraoen og Josef, der takket være fremsynethed sikrede, at syv magre år blev afløst af syv fede.

Pointen fra formanden var, at myndighederne ikke må bremse det lurende opsving ved at pålægge pengeinstitutterne alt for meget regulering.

»Nu hvor opsvinget synes lige om hjørnet, skal man passe meget på, at reglerne ikke bliver så stramme, at de forhindrer væksten i at folde sig ud, når tiderne bliver bedre igen,« sagde Claus E. Petersen.

Han var første mand på talerstolen, efter de knap 60 bankdirektører plus omkring 100 gæster med tilhørsforhold til finanssektoren havde nydt det store frokostbord.

Under frokosten blev der blandt andet talt om det opsigtsvækkende skifte, som Ulrik Nødgaard for nylig foretog, da han sagde op som direktør i Finanstilsynet for at blive direktør i bankernes brancheorganisation Finansrådet.

Det er kutyme, at Finanstilsynets direktør holder tale på årsmødet, og med Ulrik Nødgaards afgang var det tilsynets konstituerede direktør, Kristian Vie Madsen, der trådte op på talerstolen efter Claus E. Petersen. Og det var med visse stikpiller til bankdirektørerne.

»Basisindtjeningen er negativ hos flere institutter, og i denne gruppe er der gengangere fra tidligere år. Det bør give anledning til selvransagelse. Uanset at man er velkonsolideret, giver det sig selv, at det vil man ikke vedblive med at være, hvis udviklingen fortsætter i samme spor,« sagde Kristian Vie Madsen blandt andet i talen.

Han kom afslutningsvis ind på mængden af regulering, som formand Claus E. Petersen i begyndelsen af sin tale havde påtalt. Tilsynsdirektøren gav en beretning om EU-regler og om, hvordan indberetningsreglerne hænger sammen, og han konstaterede, at de mindre pengeinstitutter har langt mindre byrder på dette område, end de store har.

»Med andre ord er det kompleksiteten af forretningen, der dikterer indberetningsbyrden, og det er vel egentlig rimeligt nok,« sagde Kristian Vie Madsen.

Der er ingen boligboble

Efter en kort kaffepause, hvor bankdirektørerne kunne fordøje og diskutere tilsynsdirektørens ord til forsamlingen og i øvrigt klare de nødvendige telefonopkald, trådte en veloplagt nationalbankdirektør i form af Per Callesen op på talerstolen.

Han indledte med en kæk bemærkning rettet mod de tilstedeværende journalister om, at hvis det kneb med at forstå hans pointer, var det tilladt at komme og få en personlig uddybning bagefter.

En af Nationalbankdirektørens klare pointer var, at der i øjeblikket ikke er en boligboble i Danmark.

»Har vi boligboble eller ej? Det korte svar er nej, vi har ikke nogen boligboble. Priserne er langt fra et niveau, hvor man kan sige, at der er tale om en boble, der kan briste af sin egen vægt. Men forudsætningerne for, at sådan én kan komme, er til stede givet de lave renter, som vi har, og den måde systemet er indrettet på. Det skal vi holde udkig efter,« sagde Per Callesen.

Han viste derefter en figur over den faktiske boligprisudvikling sammenholdt med en modelberegnet udvikling fra Nationalbanken, hvor de faktiske boligpriser i årene op til krisen oversteg de modelberegnede, men hvor de nuværende faktiske boligpriser ligger væsentlig lavere end de modelberegnede priser.

»Figuren viser, at vi ikke med den her model kan forklare, hvorfor boligpriserne kom så langt op, men vi kan så sandelig heller ikke forklare, hvorfor boligpriserne kom så langt ned, som de er i dag. Det vil sige, at der er et potentiale for boligprisstigninger, der måske kan fortolkes på den måde, at det slet ikke er indregnet i de eksisterende boligpriser, hvor lav renten er i dag. Det kan også betyde, at renten måske kan stige noget, uden at det nødvendigvis knækker tendensen til stigende boligpriser,« sagde Per Callesen.

Omkring opsvinget sagde han, at afgørende for, om der nu kommer syv fede år, er, hvordan det gribes an.

»Vi er nødt til at bære os klogt og forsigtigt ad,« sagde han.

Herefter var den formelle del af årsmødet slut. Nogle tog hjem, mens andre tog en øl eller et hvil for at lade op til aftenen, der traditionen tro bød på en storslået middag med tilhørende underholdning på scenen.