Lokalbanker: De største må ikke få ekstra støtte

Lokale Pengeinstitutter, der er brancheorganisation for 70 lokale banker og sparekasser, advarer regeringen mod at give særbehandling til de såkaldt systemisk vigtige banker, Sifi'er.

Aarhus Lokalbank Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Advarslen falder på årsmødet i foreningen, der finder sted torsdag i Aalborg oven på et forår, hvor de seks største finansielle institutioner i Danmark er blevet udpeget som så store, at det vil skade samfundsøkonomien, hvis de går ned.

- Vi er selvsagt meget optagede af konkurrencevilkårene mellem Sifi'er og ikke Sifi'er, siger Lokale Pengeinstitutters formand, Claus E. Petersen, i sin tale ved foreningens årsmøde.

Han understreger, at han ikke vil forholde sig til størrelsen af de ekstra kapitalkrav, de store banker mødes med.

- Det er helt essentielt, at de kommende Sifi-regler hverken direkte eller indirekte kommer til at afholde statsstøtteelementer af nogen art, understreger han.

SIFI-udvalget, hvis rapport regeringen forventes at basere de kommende regler på, anbefaler skærpede kapitalkrav til de seks største banker. Men udvalget lægger ikke op til, at bankerne så til gengæld kan se frem til en hjælpende hånd, hvis de trods den ekstra polstring alligevel skulle komme i knibe.

Det har vakt bekymring hos Danske Bank, sagde bankens finansdirektør Henrik Ramlau-Hansen tidligere på måneden i et interview med Bloomberg News. Han ønsker, ifølge Bloomberg, at de danske Sifi'er bliver undtaget fra den såkaldte Bankpakke III, hvorunder kreditorer påtvinges tab, hvis banken går ned.

Men det mener Lokale Pengeinstitutter vil være helt forkert.

- Systemisk støtte til Sifi'er vil i sagens natur være konkurrenceforvridende, siger Claus E. Petersen.

Også af hensyn til dansk økonomi mener Claus E. Petersen, at det er vigtigt at holde fast i Bankpakke III.

- Danmarks enestående position som et af de få lande i verden, der har kunnet fastholde en AAA-rating under krisen, er blandt andet et resultat af, at pengeinstitutsektoren selv har betalt regningen, når og hvis pengeinstitutter skal afvikles. Vi må derfor ikke skabe en situation, hvor ratingbureauerne kan få den tanke, at staten holder hånden under ejere og kreditorer i et Sifi-institut, hvis det kommer i krise, siger formanden.

/ritzau/FINANS