Logistikcenter til fremtiden

Den tyske distributionsvirksomhed Dachser købte det dengang 118 år gamle speditionsfirma Haugsted i 2005. Nu investerer man 164 mio. kr. i nyt logistikcenter i København – halvandet år efter indvielse af et center i Kolding.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

164 mio. kr. har den tyske distribu- tionsvirksomhed Dachser valgt at investere i en ny filial på Avedøre Holme i København – den skal stå færdig i foråret 2010, hvor finanskrisen ifølge eksperter burde have nået bunden.

Tidspunktet for investeringen er mere gunstigt, end da man gik i gang med at opføre en filial i Kolding i marts 2007. Dengang var det svært at få virksomheder til at bygge det. I dag står de i kø. Efter en EU-udbudsrunde var det entreprenørvirksomheden Depenbrock i Stemwede ved Bielefeld, som vandt licitationen. Virksomheden bygger p.t. også en terminal for Dachser i Hamburg.

Forleden tog ledelse og byggeteam det første spadestik på nok den sidste store ledige grund på Avedøre – assisteret af blandt andre Hvidovre kommunes borgmester, Milton Graff Pedersen. Foruden Depenbroch er det danske rådgivningsfirma Rambøll involveret i projektet.

»Når vi åbner den nye københavnerfilial i marts næste år, sælger vi det nu 11 år gamle hovedkontor, der er uanvendeligt nu, hvor forretningsstrategien er ændret. Da tyske Dachser købte virksomheden Ove Haugsted i 2005, arbejdede vi mest med spedition – nu handler det om distribution,« siger Finn Skovbo Pedersen, ordførende direktør i Dachser Nordic A/S. Han kom allerede til Haugsted som elev i 1972, 17 år gammel.

Dachser købte Haugsted for at få en skabelon til en totalløsning for det skandinaviske marked. Haugsted havde allerede afdelinger i Norge og Sverige, så vejen lå åben for at indføre Dachser-systemet i hele Skandinavien. Dachser er en verdensomspændende virksomhed, som praktiserer både national og international distribution efter moderne principper og med eget it-informationssystem.

Dachser har en vision

»Vi kan vel kalde os et internationalt fragtmandsfirma. Vores sydtyske moderselskab har en vision om, at vi skal være den bedste udbyder af europæisk distribution og logistik i verden. Selskabet er et familiefirma, stiftet i 1930 af Thomas Dachser, og det er fortsat hans to døtre, der har majoriteten. Hvert år samler de alle lokale ledere fra de 305 filialer, så sammenholdet er legendarisk. Vi arbejder med 'track and trace', 'pick-by-voice' og så småt med RFID. Vi er en af de få i branchen i Danmark, som tilbyder det samme distributionssystem, hvad enten stykgodsforsendelsen skal til Viborg, Nakskov, Berlin eller Prag,« siger Finn Skovbo Pedersen.

Det nye logistikcenter vil give bedre interne og rationelle arbejdsgange. og den øgede kapacitet betyder plads til mere gods. Placeringen på Avedøre er valgt, fordi det er tæt på København og tæt på broen til Sverige.

»Lige nu skaber Kolding cirka 60 procent af omsætningen, men fordelingen forventes at blive 50:50, når det nye center står klar, fordi vi forventer at få en større markedsandel. Det er nødvendigt for at få samme omsætning. Den bedste dynamik får man ved at gøre os filialdirektører til entrepreneurer i koncernen. Vi arbejder tæt på den typiske, skandinaviske mentalitet, hvor vi træffer beslutningerne lokalt. At det harmonerer med moderfirmaet tilskriver jeg, at det er et familieforetagende. Man vil som kunde få den samme ensartede kvalitetsoplevelse i alle filialer,« siger filialdirektør Peter Larsen, Dachser Denmark.

cterhvervsbladet.dk