Løven indgår milliardaftale med medicinalgigant

Leo Pharma har fredag indgået en aftale med medicinalgiganten Astrazeneca om lægemidler mod to af verdens mest udbredte hudlidelser. Aftalen kan koste Leo i omegnen af 7,5 mia. kr. Hertil kommer såkaldte royalties fra produktsalg.

Leo Pharma og topchef Gitte Aabo har indgået en stor partnerskabsaftale med medicinalgiganten Astrazeneca. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalselskabet Leo Pharma har fredag indgået en stor partnerskabsaftale med svensk-britiske Astrazeneca, der er en af verdens største medicinalvirksomheder.

Partnerskabet omfatter lægemidler til behandling af psoriasis og atopisk dermatitis - også kaldet børneeksem, som er to af de mest udbredte hudlidelser i verden. Aftalen med Astrazeneca betyder, at Leo Pharma nu træder ind på markedet for biologiske lægemidler.

»Udvidelsen af Leo Pharmas portefølje, så den kommer til at omfatte både biologiske og topikale lægemidler, giver os gode muligheder for at placere os som den førende virksomhed i verden inden for dermatologi, da vi vil kunne tilbyde det mest varierede udbud af behandlingsløsninger til at opfylde de individuelle behov hos mennesker med hudsygdomme,« siger Gitte Aabo, der er topchef i Leo Pharma, i en pressemeddelelse.

Partnerskabsaftalen med Astrazeneca betyder, at Leo Pharma køber den globale licens til midlet tralokinumab og licensen i Europa til brodalumab, der skal anvendes til behandling af mennesker med psoriasis. Tralokinumab er et forsøgsmiddel på vej mod markedet, der anvendes til patienter, som lider af apotisk dermatitis også kaldet børneeksem.

I henhold til aftalen skal Leo Pharma forudbetale 115 mio. dollars til Astrazeneca for den globale eneret til tralokinumab til behandling af atopisk dermatitis og andre mulige dermatologiske indikationer. Leo Pharma skal derudover betale op til 1 mia. dollar til Astrazeneca ved opnåelsen af særlige kommercielle milepæle samt op til 15 pct. i royalties af produktsalget, fremgår det af meddelelsen.