Lønstigninger skåret 25 pct.

Finanskrisen har fået danske virksomheder til at skære kraftigt i de lønstigninger, de lagde budgetter efter sidste år.

Den økonomiske krise betyder, at de danske lønstigninger bliver meget mindre end planlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Tusinder af lønmodtagere må nu se i øjnene, at de får lagt lavere lønstigninger i år, end de både selv og deres arbejdsgivere havde regnet med.

I gennemsnit skærer de danske virksomheder 25 pct. af de lønstigninger, som de havde budgetteret med at give i år. Det viser en analyse foretaget af Multidata, der står for lønafregning til 90.000 ansatte i op mod 50 pct. af landets virksomheder ifølge Jyllands-Posten.

Fremstillingsindustrien er hårdest ramt. Her er de budgetterede lønstigninger for ledere og funktionærer blevet nedjusteret med 60 pct. i 2009.

Ifølge salgs- og marketingsdirektør i Multidata Søren Lindholm Hansen bliver der skåret på tværs af alle medarbejdergrupper.

”Lederen rammes i samme grad som funktionæren. Det tyder på, at rigtigt mange virksomheder tager deres medarbejderansvar alvorligt i krisetiden”, siger han.

Medicinalindustrien mindst ramt
Efter hans vurdering kan virksomhederne komme til at skære i deres medarbejderes løn.

”De fleste virksomhedsledere er klar over, at det er farligt at pille ved det, medarbejderne allerede har. Men jeg tror, at vi vil se flere virksomheder, der bliver tvunget ud i den løsningsmodel i fremtiden, hvis den økonomiske krise varer ved”, siger Søren Lindholm Hansen.

Den branche, der er mindst ramt af beskæringer i lønstigninger er medicinalvare- og den kemiske industri, som kun har skåret omkring 15 pct.