Lønposen kommer frem i utide – store virksomheder vil hjælpe under inflation

Ifølge Fagbladet 3F gør flere store danske virksomheder nu en ekstraordinær indsats for at hjælpe deres medarbejdere mere under den historisk høje inflation.

Måske handler samtalerne ved kaffeautomaterne i Novo Nordisk i disse dage om, at lønforhandlingerne er rykket et halvt år frem for at hjælpe medarbejderne under inflationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Grønholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejdernes købekraft udhules af en inflation på næsten ti procent.

Det har fået flere store virksomheder i Danmark til at åbne utidigt for lønposen.

Branchemediet MedWatch kunne i weekenden skrive, at medicinalgiganten Novo Nordisk fremrykkede den årlige lønregulering til at ske ved årsskiftet frem for til sommer.

Det bekræftes nu af Fagbladet 3F, der også skriver, at LEGOs medarbejdere i Billund får en lønstigning på 3,5 procent fra 1. oktober.

Det sker helt undtagelsesvis på ledelsens initiativ, da lønstigninger normalt forhandles gennem tillidsfolk via lokalaftaler i foråret.

»Vi er selvfølgelig glade for, at LEGO har besluttet at give ekstra løn. Det er jo også en virksomhed med et ganske stort overskud. Det betyder, at de ansatte næsten kan bevare deres realløn. Men den er selvfølgelig ikke sikret, hvis inflationen fortsætter med at være så høj,« siger Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund til fagbladet.

Det familieejede aktieselskab Kirkbi, der ejer LEGO, havde i 2021 et overskud efter skat på 27 milliarder kroner.

Også Linak, den sønderjyske metalvirksomhed, har hevet et »inflationstillæg« op af lommen. Her har man i august udbetalt 5.000 kroner til samtlige medarbejdere.