Løkke: Danmark skal have et stort IT-løft

Statsministeren forudser et aktivt forår, hvor der for alvor skal fokus på at skabe vilkår, som kan løse den danske IT-verdens problemer med blandt andet at skaffe folk nok og rejse kapital til at vokse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil i løbet af foråret selv være med til at sætte stort fokus på, hvordan Danmarks fremtidige position i den digitale verden skal være - og dermed skabe bedre udviklingsmuligheder for erhvervslivet, herhjemme og i udlandet. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere

»Der skal ikke bygges mure - for man ender med at lukke sig i selv inde - men broer og netværk til hinanden og til resten af verden.«

Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han gæstede 100-årsmødet i Danmarks største brancheorganisation for IT- og softwarevirksomheder, IT-Branchen, torsdag eftermiddag i Christian IVs gamle børsbygning i København.

»Vi skal gribe de muligheder, som fremtiden byder på - og begribe de muligheder, som fremtiden byder på,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Travlt forår skal lægge trædestenene

Han fremhævede, at regeringens nye minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), som han besked som »en finansminister nummer 2«, til sommer fremlægger en ny strategi for, hvordan der skal satses. Samtidig vil regeringens digitale vækstpanel med Danfoss-topchef Niels B. Christiansen i spidsen og med den tidligere topchef i den tyske IT-gigant, Jim Hagemann Snabe, som et af medlemmerne, til maj fremlægge sine anbefalinger, hvorpå det nye »disruptionråd« - som ifølge statsministeren nok ender med at få et andet navn - for alvor kan få lagt en plan, som regeringen kan arbejde med.

Indspark til den plan vil IT-Branchens årsmøde stille med i form af et lynmanifest, som beskriver de aktuelle udfordringer og stiller løsningsforslag, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil få overrakt torsdag aften, når de sidste skriblerier er på plads.

»Vi glæder os til at lytte - og det bliver med mere end to ører. Dette er ikke bare én ministers dagsorden. Det præger mange ministerier i disse år. Det gælder også iværksætterdagsordenen. Det er meget nemt at komme i gang med at etablere virksomhed i Danmark og nok ikke helt umuligt, når man først har vist sit værd. Men der er en fase, hvor man skal op at stå på benene, når man skal have kapital. Jeg kan ikke udelukke, at der kan stilles på nogle skatteskruer, så incitamentet til at investere i robotter m.m. kan vokse,« sagde statsministeren..

Alle skal være med på fremtidstoget

Han nedsætter derfor »meget, meget snart et iværksætterpanel med en stribe skarpe navne og mennesker, der har vist, at de har kunnet noget og har kunent rykke. Alt det skal vores finanslovsforslag til september tage farve af, og der vil der også komme vækstforhandlinger,« lovede Lars Løkke Rasmussen.

Han understregede, at opgaven også bliver at sørge for, at alle kommer med, når alt det nye kommer rullende ind.

»I disse år går, om ikke et spøgelse men, en følelse gennem Europa og resten af verden - en følelse af utryghed. Mange griber forandringerne med kyshånd, men for nogen rammer det som en flodbølge, der river alt op med rode. Hvis vi ikke er klædt på til at gribe dette, vil en verden med accelererende forandringstempo udfordre én,« sagde statsministeren.

Han nævnte som et problem, at syv år efter at de unge forlader folkeskolen, har hver femte hverken studentereksamen eller svendebrev.

»De er reelt i fare for at blive efterladt alenen på perronen, når fremtidstoget kører forbi. Det kan vi ikke lade ske,« sagde Lars Løkke Rasmussen og understregede, at alt det, der skal gøres, »ikke er af hensyn til dem, der har iværksættergenet og ambitionen, men af hensyn til dem, der ikke har iværksættergenet og ambitionen«.

Og så var der lige en mobiltelefon...

»Den enkelte skal have uddannelsesmuligheder, og vi skal give plads til den iværksætterånd og digitaliseringslyst, som skaber arbejdspladser og vækstvirksomheder. Hvis det skal lykkes, kræver det en bred indsats og et fokus, der rækker ud over det snævrere - altså en bredere, samfundsmæssig indsats,« sagde statsministeren og understregede, at Danmark har »helt fantastiske muligheder«, fordi vi ligger langt fremme på digitaliseringsbarometeret.

Han gjorde det dog også klart, at han ikke selv er »en frontrunner« i teknologiens verden.

»Jeg kan huske, da jeg lejede min første mobiltelefon som formand for Venstres Ungdom i en valgkamp. Det skabte store problemer bagefter - for der fulgte et ret stort bilag med... Desuden havde jeg ikke ret megen glæde af det, for der var ikke mange andre, der havde sådan en telefon,« lød det til stor moro for den tætpakkede forsamling.