Løgismose holder nøje øje med fugleinfluenza i Frankrig

Den danske producent af gourmetfødevarer, Løgismose, holder lige nu et vågent øje med situationen i Frankrig, hvor der for første gang i otte år er konstateret fugleinfluenza.

Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos den danske producent af gourmetfødevarer, Løgismose, holder man i disse dage et ekstra vågent øje med de franske medier.

For første gang i otte år er fugleinfluenza-virussen H5N1 igen dukket op i Frankrig. Netop Løgismose har slået sig op på at opdrætte og slagte sine frilandskyllinger i Frankrig, og derfor har importdirektør i Løgismose Mejeri og Fødevarer, Bruno David, fulgt udviklingen tæt på de franske medier, siden nyheden blev kendt onsdag.

Foreløbig er han tryk ved de franske myndigheders indsats, men han erkender også, at nyheden ikke er behagelig.

»Det ville være rigtigt skidt for Løgismose, hvis det breder sig,« siger Bruno David, der selv stammer fra Frankrig.

Indtil videre er han dog fortrøstningsfuld, og Løgismose fortsætter med at sælge sine franske frilandskyllinger i danske butikker.

Det skyldes bl.a., at de franske myndigheder har taget alle de nødvendige forholdsregler. Alt fjerkræ i en radius af tre kilometer er slået ned, og alt fjerkræ i en radius af ti kilometer bliver overvåget. Bruno David fra Løgismose fortæller, at kyllingerne leveret til de danske forbrugere bliver opdrættet 300 kilometer fra Biras, hvor udbruddet blev konstateret.

»Derudover ved vi, at der er tale om en lille privat landbrug, og altså ikke kyllinger produceret til kommercielle formål,« siger han.

Bruno David oplyser, at han torsdag morgen har været i kontakt med Løgismoses slagteri i Frankrig, hvor man også følger situationen tæt. Han fortæller endvidere, at man efter de seneste udbrud har truffet en række forholdsregler, der stadig bliver fulgt. Bl.a. skal alt foder opbevares indendørs.

Selv om situationen for nuværende ikke rammer Løgismose, kan den godt ramme fransk fødevareeksport mere bredt. Derfor har den franske landsbrugsminister Stephane Le Foll også været på banen med oplysninger om, at virussen ikke kan overføres til mennesker.

Især kommer nyheden på et penibelt tidspunkt lige før højsæsonen for salg af foie gras. Den eksport er ifølge Reuters omkring en 2,1 mia euro værd for Frankrig.

Tidligere har adskillige lande - bl.a. Japan og Egypten - boykottet fjerkrækød fra Frankrig som følge af tidligere udbrud af H5N1. Japan er den største importør af foie gras.

Allerede i marts blev der konstateret fugleinfluenza på det europæiske kontinent i Bulgarien og Rumænien. Men udbruddet i Frankrig er der første i EU i en årrække.