Løbske IT-projekter skal under lup

Statens IT-projekter overskrider i gennemsnit budgettet med hele 40 procent, viser ny rapport. Finansminister indkaldes i samråd. Samtidig strammes der voldsomt op.

Statens IT-projekter løber gang på gang løbsk og koster ekstra milliardbeløb. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen bliver nu indkaldt i samråd i Folketinget, efter at en ny rapport viser, at de store, statslige projekter i gennemsnit bliver 40 procent dyrere end planlagt og overskrider tidsplanerne med hele 75 procent.

Det er Socialdemokraternes IT-ordfører, Yildiz Akdogan, der kræver en forklaring fra ministeren, fordi det siden 2001 har kostet staten over en milliard kroner ekstra, at der ikke var styr på IT-situationen.

Bedre styr på IT

Finansministeriet offentliggjorde tirsdag rapporten »Professionalisering af arbejdet med IT-projekter i staten«. Den konkluderer, at der skal bedre styr på de statslige IT-projekter, som årligt sluger omkring 70 procent af de 4,5 milliarder kroner, som staten bruger på IT.

Dels skal ministeriernes viden om at drive IT-projekter øges ved at etablere et fælles korps af erfarne projektledere. Dels skal risici og faldgruber ved nye projekter afdækkes, inden de sættes i gang. Det skal ske via et nyt IT-projektråd i staten. Endelig skal samarbejdet mellem leverandører, rådgivere og staten gøres bedre ved, at man systematisk evaluerer IT-projekter, så erfaringer fra tidligere projekter andre steder i det offentlige kommer til alles kendskab, og problemer kan undgåes.

Forsinker reformer

»De fortsatte problemer med statslige IT-projekter kan betyde, at større reformer af den offentlige sektor forsinkes. Det kan have betydelige konsekvenser for såvel den offentlige sektor som for borgere og virksomheder. Endvidere kan problemerne med IT-projekterne være med til at sætte den offentlige sektors troværdighed under pres, hvilket er kritisk i en situation, hvor behovet for offentlige reformer og omstillingsprojekter over de kommende år vil være betragteligt,« hedder det i rapporten.

Rigsrevisionen har senest i december 2008 foretaget en omfattende analyse af de statslige IT-projekter og har påpeget en række problemer.

Dansk Industri støtter

I Dansk Industris brancheforening for IT- og telekommunikation, ITEK, hilser direktør Tom Togsverd den nye opstramning velkommen.

»Danmark har brug for en kompetent, offentlig sektor. Hertil hører effektiv digitalisering, som i dag er vigtig for at løse samfundets største udfordringer: mangel på arbejdskraft i fremtiden samt en lavere budgetramme i det offentlige. Derfor støtter vi, at Finansministeriet inddrager erfaringer fra den private sektor for at få bedre styr på projekterne,« siger han og understreger, at store IT-projekter er komplicerede, hvorfor der kan være mange grunde til, at nogle af dem løber af sporet.

Læs mere:
Hent selv rapporten »Professionalisering af arbejdet med IT-projekter i staten« (116 sider, PDF-format)
http://fm.dk/Publikationer/2010/~/media/Files/Publikationer/2010/Professionalisering%20af%20arbejdet%20med%20it%20projekter/professionalisering_af_arbejdet_med_it_projekter_i_staten_web.ashx