LO hiver Ryanair i retten

Fagbevægelsen vil stikke en kæp i hjulet på det irske flyselskabs planer om at åbne ruter fra København i marts.

LO vil have rettens ord for, at Ryanair skal overholde danske regler, hvis de vil flyve fra København. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagbevægelsens hovedorganisation LO trækker nu Ryanair i retten for at tvinge dem til at indgå overenskomster med selskabets ansatte, der skal flyve til og fra Københavns Lufthavn. Ryanair har planer om at åbne ruter fra 26. marts, men har indtil videre afvist alle krav om at sikre de ansatte danske arbejdsvilkår.

Ifølge Flyvebranchens Personale Union (FPU) betaler Ryanair sine stewardesser hen ned til 7.500 kroner om måneden på kontrakter, hvor de ikke får løn under sygdom eller ferie.

Derfor har LO tirsdag indleveret et såkaldt anerkendelsessøgsmål til Arbejdsretten. Søgsmålet skal sikre rettens ord for, at at fagbevægelsen kan lave blokade af Ryanair, når de åbner i ruterne til og fra København. Dermed håber LO at kunne presse Ryanair til forhandlingsbordet og sikre en overenskomst.

Ryanair har indtil nu afvist at operere efter danske regler med henvisning til, at det er et irsk selskab med fly indregistreret i Irland. Men en sympatiblokade fra fagforbundene vil gøre det umuligt at operere fra den danske lufthavn, fordi man hverken vil kunne få håndteret bagage, påfyldt brændstof eller få udført reparationer af fly i København.

»Ryanair påstår, at de ikke er omfattet af dansk lovgivning. Det er LO uenig i, fordi de har baser i Danmark. Ryanair har også sagt, at de vil møde enhver konflikt med retslige skridt. Derfor beder vi nu Arbejdsretten om på forhånd at blåstemple Serviceforbundets konfliktvarsel som lovligt,« siger siger LO's advokat Peter Nisbeth til DR.dk.