LO-forbund kræver asbest helt ud af Danmark

Den seneste tids skandaler med asbest i S-tog og idrætshaller er uacceptable for en samlet front af LO-forbund, der kræver en landsdækkende registrering og handlingsplan for at fjerne al asbest i Danmark.

Asbest findes i mere end 3.000 produkter, som blev anvendt i 40 år frem til midten af 1980'erne. Der er asbest i gulvtæpper, isoleringsmateriale og altså i eternitplader for blot at nævne nogle få af produkterne, skriver Politiken.

Nu kræver LO et opgør med den hidtidige asbestpolitik, som har gået ud på at pakke de asbestholdige produkter ind.

»Vi kan ikke være bekendt at lade problemet gå i arv til vores børnebørn«, siger miljøkonsulent Lars Vedsmand fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet.

Asbest blev forbudt at anvende for 20 år siden, men asbest i isoleringsplader, i tog og på skibe fik lov at blive.

»Vores medlemmer saver og borer i materialer, som indeholder asbest. De bliver stik mod hensigten udsat for asbest, og det er fuldstændig uacceptabelt. De hidtidige initiativer er simpelthen ikke tilstrækkelige«, siger LO-sekretær Tina Møller Kristensen.

LO er stærkt utilfreds med, at den ansvarlige myndighed på området - Arbejdstilsynet - har meldt ud, at den kommer ud til samtlige arbejdspladser inden for de næste syv år.

Beskæftigelsesminister: Det er virksomhedernes ansvar

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har indtil videre stillet sig tilfreds med den hidtidige linjen.

LO's krav om et komplet landsdækkende register over forekomsten af asbest støttes af Kræftens Bekæmpelse.

»I først omgang vil det være godt med en kortlægning af asbest, så vi kan finde ud af, hvor og hvor meget asbest der er rundt omkring i Danmark. Og derefter kan man så lægge en strategi for indsatsen«, siger seniorforsker med speciale i arbejdsmiljø Jonni Hansen, Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark rammes godt 100 mennesker hvert år af lungehindekræft, som næsten udelukkende er et resultat af arbejde med asbest.

Antallet forventes at stige til 125 om året i løbet af de næste 10 år, og først omkring 2060 vil denne kræfttype være fjernet - det tager 30-40 år at udvikle lungehindekræft, så de sidste lønmodtagere, der arbejdede med asbest op til forbuddet mod brug af asbest i 1986, er endnu ikke blevet syge.

Beskæftigelsesministeren Claus Hjort Frederiksen kræver i en mail til Politiken omgående handling fra arbejdsgivernes side, når det gælder smuldrende asbest.

»Arbejdsgiverne skal nagles fast her og nu, på at det er deres ansvar, at der ikke er løse asbestfibre på arbejdspladsen. Alle arbejdsgivere skal allerede her til morgen - hvis de ikke allerede har gjort det - gå ud og tjekke deres materiel og bygninger for dryssende asbest - og gøre noget ved det«, skriver ministeren.

Kilde: Politiken