LO-boss forventer at Uber lukker ned i Danmark

LO-formand Lizette Risgaard forventer, at Uber lukker ned for sin forretning i Danmark, efter at seks af kørselstjenestens chauffører fredag blev dømt for ulovlig taxikørsel. Til gengæld ser hun gerne en moderniseret taxalov.

LO-formand Lizette Risgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag afgjorde Københavns Byret, at chauffører, der kører for kørselstjenesten Uber, gør sig skyldig i ulovlig taxikørsel.

Men det er Uber, der er hovedansvarlig, mener LO-formand Lizette Risgaard, der har fulgt Uber-sagen nøje. Hun mener, at konsekvenserne af dommene bør være klare for Uber.

»Min forventning er, at den danske stat anlægger sag mod Uber, og at Uber lukker ned i Danmark. Dommen tilkendegiver klart og tydeligt, at den forretningsmodel, Uber bygger på, er ulovlig. Derfor må de indstille deres kørsel i Danmark og i stedet gå ind i arbejdet med at få en ny taxalovgivning, som også kan rumme nye måder at gøre tingene på,« siger Lizette Risgaard.

Ja tak til nye forretningsmodeller, men ...

LO-formanden understreger, at fagbevægelsen hverken er imod deleøkonomi eller nye forretningsmodeller.

»Vi vil gerne byde enhver ny, smartere forretningsmodel og ny teknologi velkommen. Men der skal være styr på, at man overholder de love og vilkår, der gælder i Danmark. Derfor er jeg glad for dommen i dag (fredag, red.). Det er godt, at den stadfæster, at vi lever i en retsstat, hvor eksisterende love skal overholdes,« siger Lizette Risgaard.

Ifølge Uber er det endnu for tidligt at sige, hvad dommen kommer til at betyde for selskabets aktiviteter i Danmark. Det skriver Ritzau. Selskabets danske direktør Carl Edvard Endresen fastholder over for nyhedsbureauet, at Uber opererer inden for dansk lov, men efterlyser samtidig en modernisering af den danske taxalov.

Delte politikere

Folketingets partier forhandler i øjeblikket om en ny taxalov og fortsætter forhandlingerne i august. Liberal Alliance, der har været en varm forkæmper for Uber, ærgrer sig over dommen og mener, at den understreger behovet for en ny taxalov.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skal straffe mennesker, fordi de vælger frivilligt at yde en tjeneste, som andre efterspørger og i øvrigt er glade for. Det er ny teknologi, der gør livet bedre for dem, der bruger den. Når der er styr på forsikring, ren straffeattest, skat og sikkerhed, så er det ikke noget, vi skal bremse, men noget, vi skal omfavne,« udtaler Joachim B. Olsen i en kort pressemeddelelse.

Dansk Folkeparti mener på den anden, at partierne nu med dommen ikke behøver at tage hensyn til Uber.

Dommen ankes

Ved fredagens dom blev seks chauffører kendt skyldige i ulovlig taxikørsel og idømt bøder på fra 2.000 til 6.000 kr. Chaufførerne ønsker at anke dommen til landsretten, men da man ikke umiddelbart kan anke domme med bøder på under 3.000 kr., skal nogle af chaufførerne først have behandlet deres ønske ved Procesankenævnet. Dem, der har fået bøder på over 3.000 kr. har anket på stedet.

Yderligere 40 chauffører er sigtet for ulovlig taxa-kørsel, og anklagemyndigheden vil nu gå videre med disse sager og formentlig udsteder bøder. Chaufførerne vil herefter have ret til at få prøvet afgørelsen ved domstolene.

Samtidig oplyser Politiet, at de Uber-chauffører, der fremover blive taget af politiet vil få en bøde.