LM Wind Power opruster kraftigt i USA

Vingeproducenten LM Wind Power er i gang med at ansætte flere folk til sine to fabrikker i USA, efter at en forlængelse af den vigtige støtteordning, PTC, har sikret stabile markedsudsigter flere år frem.

Foto: Morten Germund

»Vi er pt. 1350 medarbejder i USA, hvilket er en stigning på over 350 personer siden sidste efterår. Vi forventer stadig at hæve det antal med yderligere 75-100 medarbejdere i Little Rock og Grand Forks«, siger Dorte Kamper, der er kommerciel direktør for LM Wind Power Americas, i et interview med Ritzau Finans i New Orleans.

Selskabet, der har flere af de større vindmølleproducenter på kundelisten og som på globalt plan har en markedsandel på cirka 11 pct., har i årevis levet med de udsving i både positiv og negativ retning, som det amerikanske vindmøllemarked historisk har været garant for.

Medarbejdertal svinger med PTC-støtten

»Vores medarbejderantal i USA har tydeligvis fluktueret i takt med, om der har været PTC eller ej. Hver gang ordningen er udløbet, har vi desværre været nødt til at afskedige. Sidste gang var i 2012-13, hvor det var helt håbløst, og hvor vi sagde farvel til en masse gode folk«, siger Dorte Kamper.

Det amerikanske vindmøllemarked skrumpede i 2013 til næsten ingenting, efter at markedet året før havde sat installationsrekord forud for udløbet af støtteordningen.

»Siden det har vi været med til at lobby, lige som resten af industrien, for at prøve på at få en ny lovgivning på plads«, siger Dorte Kamper.

Bestræbelserne lykkedes for industrien, idet politikerne i december vedtog en femårig forlængelse af PTC'en, mens skattemyndighederne siden endvidere er kommet med gunstige retningslinjer for, hvordan ordningen kan udnyttes.

»En femårig forlængelse er jo fantastisk. Det var noget af det, vi havde håbet på i bedste fald«, lyder det fra LM-direktøren.

Gunstigt marked flere år frem

Det, at industrien pludselig kan forvente et gunstigt marked flere år frem i tiden, kan skabe grobund for at sikre yderligere omkostningsreduktioner - og i sidste ende sikre vindenergien stærkere konkurrencekraft over for andre energiformer.

»Vores rolle til hele her med at gøre vindindustrien konkurrencedygtig er at lave længere og længere vinger og dermed få mere energi ud af den samme vindturbine.«

»Vi kunne godt se, at en forlængelse virkelig kunne være en mulighed for, at vi virkelig kunne blive konkurrencedygtige i forhold til de andre energikilder«, siger Dorte Kamper.

Stabilitet giver ro

Hvis der ikke er stabilitet i markedet, og selskabet jævnligt må ud og afskedige, så kan man ikke i samme grad realisere de omkostningsreduktioner, der skal sikre bedre "cost of energy" - altså lavest mulige pris for vindmøllestrømmen.

»Når vore medarbejderantal går op og ned, jamen det taber vi jo sindssygt på. Vi skal træne mange mennesker, vi skal tjekke kvalitet endnu mere, vi skal arbejde endnu hårdere for at kunne levere de samme varer«, siger Dorte Kamper.

Med en stabilitet i markedet kan selskabet bruge flere ressourcer på at uddanne sine ansatte og i det hele taget investere mere i medarbejderne og i fabrikkerne.

Hos LM har det udmøntet sig i, at selskabet nu også på sine amerikanske fabrikker har investeret i et decideret uddannelsescenter, hvor det kan træne alle sine medarbejdere.

»Vi har lavet et fast træningsprogram, som er større og bedre end før, fordi vi nu kan fastholde de samme medarbejdere over længere tid. Ved at give dem bedre træning kan vi forhåbentlig få en bedre kvalitet, samtidig med at vi kan få vores omkostninger ned«, siger Dorte Kamper.