LM-skandalen vokser og vokser

Styrenforbud. Foreløbig er 80 sager på vej fra 3F til Arbejdsskadestyrelsen - og måske et styrenforbud.

Foto: Morten Germund

I begyndelsen gik det trægt, nu går det stærkt. Bunken af sager fra LM Wind Power-medarbejdere, der frygter at være blevet ofre for giften styren, vokser og vokser, fortæller lokalafdelingerne i fagforeningen 3F.

En rundringning til lokalafdelingerne Kongedalen, Vojens, Kolding, Silkeborg, Midtjylland og Vestfyn viser, at 3F alene har modtaget 80 sager i løbet af de seneste par uger, hvor Berlingske har rullet op, hvordan tusindvis af medarbejdere hos LM Wind Power gennem nullerne har været udsat for opløsningsmidlet styren, som LM benytter til støbning af vindmøllevinger, og som kan give hovedpine, diarré, kvalme, hudsygdomme, hjerneskader og lungeproblemer. Styren står også på WHOs kræftliste.

Henvendelserne til 3F går på alt fra mistanke om hjerneskader til lungesygdomme og mindre helbredsgener. Nogle 3F-henvendelser bliver anmeldt direkte til Arbejdsskadestyrelsen, mens andre sendes ind til hovedforbundet i København, der så vurderer sagen og sender den videre. Der foreligger endnu ikke tal fra andre fagforeninger som Metal, men sikkert er det, at det samlede sagstal ender højere endnu.

På Christiansborg vil SF nu tage initiativ til at styrke Arbejdstilsynets muligheder for et forbud mod at anvende styren til produktionen af vinger. Hverken Vestas eller Siemens anvender styren i deres produktion af vinger. SF fremsætter derfor et beslutningsforslag i Folketinget om, at sådanne kræftfremkaldende stoffer skal fjernes, erstattes eller begrænses til et minimum. Enten må det farlige stof erstattes af et ufarligt stof, eller også må robotter udføre arbejdet, mener SF. Hidtil har et firma kunnet undgå dette ved at henvise til, at det vil føre til urimelige merudgifter for arbejdsgiveren. Men det er ifølge SF ikke nok.

»Vi vil også give mere indflydelse til medarbejdernes sikkerhedsrepræsentanter. Hvis de mener, at arbejdsgiverens merudgift er rimelig, skal sikkerhedsrepræsentanterne kunne stå fast på kravet, og Arbejdstilsynet skal kunne tvinge arbejdsgiveren til at fjerne stoffet eller bruge robotter,« siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Både Socialdemokraterne og DF er positive over for et forslag om at tvinge LM Wind Power til at udfase styren.

»Der er jo en årsag til, at Vestas og Siemens ikke bruger styren. Er der alternativer, der ikke er lige så farlige, så er det dem, man skal bruge. Det vil vi gerne stemme for. Men vi vil samtidig undersøge, om der er andre steder, det også burde forbydes - ud over vindmøllebranchen. Vi bør undersøge alle brancher, der bruger styren. Så kan vi samtidig forbyde det der, hvis det er muligt at erstatte med andre stoffer,« mener DFs arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S) taler om »den værste arbejdsmiljøsag, jeg nogensinde er stødt på.«

»Vi vil støtte ethvert forslag, der retter op på de frygtelige forhold.«

Kommunikationschef hos LM Wind Power Helle Larsen Andersen mener ikke, at et forbud er vejen frem.

»Vejen frem er at blive ved med at forbedre processer og materialer, så vi minimerer risikoen for de mennesker i industrien, der arbejder med styren,« siger hun.