Livsfarligt legetøj og mobilopladere i brand: Staten får nyt våben mod betænkelige produkter på internettet

En netop vedtaget lov sikrer, at danske myndigheder nu anonymt kan bestille produkter på internettet med henblik på at foretage kontrol af farligheden. Samtidig kan virksomheder, der dumper kontrollen, forvente højere straffe. De nye regler har dog mangler, lyder det fra en af de virksomheder, som loven kan ramme.

12 udgaver af legetøjet squishies blev vurderet skadelige for børn i 2018. De 12 squishies, der blev testet, var købt i BR, Kvickly, Chao Chao, Føtex og netbutikkerne Shopfree, Wish.com og squishyshoppen.dk. Nu får danske myndigheder øgede beføjelser, når de kontrollerer eventuelt farlige produkter på ind- og udenlandske hjemmesider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et samlet folketing vedtog torsdag, at Sikkerhedsstyrelsen inden længe anonymt kan bestille potentielt farlige produkter fra hjemmesider som Wish og Coolpriser.dk.

Holder myndighedernes mistanke til et givent produkt vand, kan de udstede påbud og give bødestraf. Retter virksomheden ikke ind, kan myndighederne indbringe virksomheden for domstolene, som kan give lov til at blokere adgangen til hjemmesiden, fremgår det af loven, som alle Folketingets partier altså står bag. Reglerne forventes at træde i kraft 1. juli 2020.

Det skal derfor nu være sværere for virksomheder at sælge farlige produkter såsom dukker fyldt med sundhedsskadelige kemiske stoffer, mobilopladere, der går i brand, eller legetøj, som børn risikerer at blive kvalt i.

»Jeg er selv børnefamiliefar, og jeg kan ikke være i tanken om, at man uforvarende kan komme til at købe legetøj, børn kan blive kvalt i. Lovforslaget sikrer en meget skrappere kontrol over for farligt legetøj og farlige produkter. Grundlæggende har jeg den politiske holdning, at det skal være trygt at handle, uanset om det er en digital eller fysisk butik. Trygheden har ikke været stærk nok, men det bliver den i dag,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

De nye regler skal hjælpe Sikkerhedsstyrelsen, der blandt andet har ansvaret for fyrværkeri og visse forbrugerprodukter.

Anonyme kontroller

Under coronakrisen måtte Sikkerhedsstyrelsen give påbud til 12 netbutikker om at stoppe salg af beskyttelsesmasker, hvis ikke dette skete frivilligt, idet maskerne blev solgt som personlige værnemidler. I en kontrol af 22 produkter fra Wish, Amazon, eBay og AliExpress havde størstedelen af varerne »alvorlige og farlige fejl«. I 2018 dumpede Sikkerhedsstyrelsen 35 ud af 106 stykker legetøj fra danske webshops på et eller flere områder.

Desuden viste en nyere undersøgelse fra Dansk Erhverv, som havde købt 50 varer hos Wish, Amazon og AliExpress, der er nogle af de mest benyttede platforme, at 46 af produkterne ikke levede op til EUs regler for produktsikkerhed. Desuden var 42 af produkterne så farlige, at der er blevet udsendt advarsler mod dem hos europæiske og danske myndigheder.

Erhvervsminister Simon Kollerup, det virker, som om Sikkerhedsstyrelsen allerede dumper en række produkter fra netbutikker. Hvorfor har relevante myndigheder behov for at bestille produkterne anonymt?

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når Sikkerhedsstyrelsen får mulighed for anonymt at bestille produkter hjem, vil der også være endnu flere produkter, der vil blive fundet farlige. Virksomheder har ikke længere mulighed for at finde en god udgave af et produkt og sende det, således at Sikkerhedsstyrelsen ikke dumper lagervarer,« siger erhvervsministeren.

Er det noget I ved, eller er det noget, I antager?

»Det er en begrundet mistanke. Under alle omstændigheder skal det være sådan, at de produkter, vi som myndigheder kan kigge på, svarer til de produkter, du og jeg som forbruger køber. Det er grundlæggende det, man sikrer med denne ændring,« siger Simon Kollerup.

Ministeren forklarer, at han har svært ved at sætte tal på, hvor godt anonyme kontroller vil hjælpe.

Kunne man forestille sig, at myndighederne blokerer adgang til hjemmesider som Wish i en nærmere fremtid?

»Jeg kan ikke afvise noget, og de nye værktøjer bliver lagt i værktøjskassen for at blive brugt. Det er en teoretisk mulighed, du skitserer, men jeg håber bare, at danskerne kan købe trygt ind på nettet og ikke skal spekulere på, om produkterne er farlige eller ej. Det er meget bedre, end at vi skal blokere en hjemmeside.«

Kritik fra hovedpersonerne selv

Forbrugerrådet Tænk sætter pris på den nye lov.

»Vi har igennem mange år testet produkter på nettet, og i takt med at danskerne køber stadig flere produkter fra onlinetjenester, der er fra lande uden for Europa, kommer der også flere farlige produkter på markedet,« siger forbrugerrådets formand, Anja Philip, og forklarer, at Tænk har forsøgt at få farlige produkter fjernet.

»Når vi henvender os til virksomheder, påpeger vi de ulovlige produkter, som de efterfølgende fjerner i stor stil, men lignende produkter kommer tilbage igen,« siger hun.

Virksomheden bag Coolpriser.dk er en af de virksomheder, der har været i Sikkerhedsstyrelsens søgelys, når det kommer til produkter, der dumper i test. I et skriftligt svar til Berlingske skriver Coolpriser.dk, at det er vigtigt for selskabet at understrege, at det hilser den nye lov velkommen. Samtidig mener de, at der ikke bliver sat nok fokus på produkter fra udlandet.

»Vi er sikre på, at en øget kontrol med forsendelser fra disse udenlandske webshops vil afsløre langt flere ulovlige produkter uden CE-godkendelser, end man vil kunne finde i danske webshops. Hos Coolpriser.dk undrer vi os over, at man i udarbejdelsen af den nye lovgivning ikke også har implementeret skærpede regler for kontrol med denne import,« skriver direktør i Coolpriser.dk Choudry Omair.