Livet som selvstændig frister akademikere

En stigende andel af de universitetsstuderende vil hellere være selvstændige iværksættere end lønmodtagere, viser en ny undersøgelse.

Flere akademikere vender blikket mod en tilværelse som selvstændig efter endt uddannelse. Her en forelæsning tidligere i år i dansk på Institut for nordiske studier og sprogvidenskab, Københavns Universitet Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 2012 er andelen af universitetsstuderende, der finder det mere attraktivt at blive selvstændige iværksættere end lønmodtagere, steget fra 38 til 55 procent. Det viser en ny undersøgelse, som A-kassen for Selvstændige (ASE) har foretaget blandt 970 studerende fra forskellige universiteter.

Det skriver Politiken.

Andelen af studerende, der finder det sandsynligt, at de inden for de næste fem år vil starte en virksomhed, er i samme periode steget fra 34 til 49 procent, skriver avisen.

Hos Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) mener man, at det skyldes en kulturel forandring kombineret med øget fokus på iværksætteri på universiteterne.

»Tallene viser to ting. Det ene er, at de initiativer, der bliver taget på universiteterne, bærer frugt. Det andet er, at der er nogle studerende, som de senere år har fået større lyst til selv at starte op, fordi de har hørt, at det er en legal levevej,« siger direktør Karina Rothoff Brix fra CSE.

Vicedirektør for Erhvervsstyrelsens afdeling for Erhvervsudvikling og Internationale Forhold Anders Hoffmann er glad for stigningen:

»Vi er interesseret i dem med videregående uddannelse, fordi sandsynligheden for, at de skaber virksomheder, der har mulighed for at vokse sig store, er større. Årsagen til det, tror vi, er, at der simpelthen kan være mere vidensniveau i virksomheder startet af folk med en universitetsbaggrund«.

Ifølge Politiken viser tal fra Fonden for Entreprenørskab, at antallet af studerende, der deltager i entreprenørskabsfag på videregående uddannelser, er steget fra 7,8 procent i 2009 til 10,5 procent i 2013.