Listeria risikerer at ramme dansk eksport

Det danske svinekød er i modvind for tiden. Først med truslen om boykot fra Sverige og Norge, og nu summer skandalen om listeria-bakterien i nabolandene. Det kan i værste fald have konsekvenser for den danske eksport.

Virksomheden Jørn A. Rullepølse er centrum for de danske problemer med listeria. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange faktorer, som peger i retning af, at dansk svinekød er i modvind.

Kulingen ramte første gang, da Norge og Sverige meldte ud, at de i værste fald ville boykotte dansk svinekød. Og nu rammer det igen. Senest på grund af omtalen af listeria-bakterien, der i lammerullepølser fra producenten Jørn A. Rullepølser har kostet 12 mennesker livet og skabt en voldsom medieopmærksomhed i ind- og udland.

Formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, er ærgerlig over, at man på grund af sagen på Jørn A. Rullepølsers virksomhed sætter spørgsmålstegn ved de danske fødevarer. Han fortæller, at det vil have konsekvenser for eksporten, hvis forbrugerne tvivler på kvaliteten.

»Der er ingen tvivl om, at det får konsekvenser, hvis der begynder at blive sået tvivl om vores fødevaresikkerhed,« siger Henrik Mortensen.

Historier spreder sig til udlandet

Norge har været ude at anbefale borgerne at kigge efter de berygtede rullepølser i køleskabet, men det norske Madtilsynet har dog ikke set nogen grund til generelt at advare mod danske fødevarer.

Det kommer efter, at en af Norges største dagligvarekæder i juli udtrykte bekymring over udbredelsen af MRSA-bakterien i danske svinebesætninger.

Overvejelsen lød på, om de nu skulle købe kød i andre lande.

Den svenske avis Expressen har også beskæftiget sig med sagen, efter det kom frem, at Jørn A. Rullepølsers produkter var på rederiet DFDS’ skibe, som sejler mellem København og Oslo. »Dødspålægget var på færge« lød overskriften i den svenske avis, som også har dækket listeria-sagen.

Mediedækningen har i det hele tage været stor, da Sverige importerer danske fødevarer for knap 15 milliarder kroner.

Også de engelske medier the Independent og BBC News har beskæftiget sig med sagen om listeria-bakterien. England er et af Danmarks helt store aftagere af danske fødevarer med over 12 milliarder kroner i 2013, viser tal fra Landbrug & Fødevarer.

Tidligere ville en engelsk miljøorganisation have de britiske politikere til at overveje en boykot af dansk svinekød efter fund af MRSA-bakterier i danske svinebesætninger.

Historien om listeria-problermerne nåede ligeledes den tyske avis Bild, der har dækket listeria grundigt, og reaktionen var voldsom, da det viste sig, at et supermarked i Slesvig-Holstein havde solgt 160 kilo pølser fra Jørn A. Rullepølser.

Danmark eksporterer årligt fødevarer for 28,9 milliarder kroner til Tyskland, og når det gælder svindekød, er vores naboer de største aftagere.

Dårlig omtale

Ifølge Henrik Zobbe, leder for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi er det afgørende, hvor lang tid det tager, før skandalen er af vejen.

»Hvis det på en eller anden måde bider sig fast, kan det godt få konsekvenser. Det får også nogle indirekte konsekvenser, hvis forbrugere stopper med at købe det. Det er én ting. Noget andet er, hvis landene lukker for importen, fordi de ikke føler, at de fødevaresikkerhedsmæssigt kan garantere for det,« siger Henrik Zobbe og tilføjer, at det er svært at sige, hvor realistisk det er.

»Det kommer an på, om forbrugerne efterspørger det,« slutter han.

Spørgsmålet er, hvor meget dårlig omtale, man kan holde til.

»Det er jo svært at sige, hvor meget dårlig reklame, der skal til, for at det får betydning for eksporten. Dansk svineeksport går mange forskellige steder hen, så det kommer lidt an på, hvor meget det smitter af på den efterspørgsel, der er. Men hvis der konkret er nogle lande, der lukker ned, er der noget svinekød, der skal afsættes til andre steder. Det kan give nogle priseffekter og beskæftigelsesmæssige effekter,« siger Henrik Zobbe.

Dansk Industri Fødevarer mener dog ikke, at det vil få konsekvenser for eksporten, mens hverken Danish Crown eller Landbrug & Fødevarer ville kommentere sagen.