Lindeløv tabte magtkamp i Lundbeck

Et usædvanligt persondrama i Lundbeck sluttede tidligt fredag morgen, da medicinalkoncernens ejer, Lundbeckfonden, fjernede Flemming Lindeløv fra formandsposten. Et dramatisk fald for den tidligere Carlsberg-chef.

Flemming Lindeløv er med øjeblikkelig virkning ude af medicinalkoncernen Lundbeck og færdig som bestyrelsesformand efter et dramatisk personopgør med koncernchef Claus Bræstrup. Et opgør, som i løbet af få dage tvang ejeren og formanden for Lundbeckfonden Arne V. Jensen til at gribe ind og vælge side.

Dermed slutter en karriere helt fremme for en af danske erhvervslivs mest omtalte personer de sidste 10 år – især Lindeløvs knap fem år som øverste chef i Carlsberg.

Efter 10 år i Lundbecks bestyrelse tabte Flemming Lindeløv opgøret til den respekterede forsker Claus Bræstrup i den bizarre sag, hvor bestyrelsesformanden Flemming Lindeløv ikke var enig med sin egen koncernchef Claus Bræstrup om tidspunktet for Claus Bræstrups fratræden.

Lindeløv mente foråret 2009.

Bræstrup mente 2010, når han når pensionsalderen.

Sørgelig exit
En helt uholdbar situation foranlediget af udtalelser fra Flemming Lindeløv i dagbladet Politiken og Berlingske Business, hvor han måske utilsigtet kom til at afsløre fortrolige forhold i koncernchefens kontrakt.

Og Flemming Lindeløv havde mildt sagt helst set en anden afslutning efter 10 år i bestyrelsen for Lundbeck.

Oplever du din afgang som et nederlag?

»Jeg er jo kun et menneske. Det er dødærgerligt, for man vil altid gerne slutte, specielt efter ti års karriere i bestyrelsen, på en pæn og ordentlig måde. Og sådan har jeg det også. Men det her kunne vi samlet have gjort mere professionelt« siger Flemming Lindeløv.

Hvad er det specifikt, du godt ville have gjort mere professionelt?

»Det ved du lige så godt som mig.«

På spørgsmålet om, hvorvidt det var Flemming Lindeløvs eget initiativ at stoppe som formand omgående, svarer han ikke direkte:

»Det har ligget mig på sinde hurtigt at få skabt ro om virksomheden, og da jeg ikke søger genvalg, så lad os få ro nu. Vi tager den udmelding, og så gælder det om at komme videre. Det vigtigste her er jo medarbejderne og Lundbeck. De har brug for arbejdsro,« siger Lindeløv, der har fået hård kritik af en stribe aktieanalytikere, der mener, han har skabt betydelig usikkerhed om ledelsesforholdene i Lundbeck og dermed aktiekursen.

Lukket bog
Hos Lundbecks ejere i Lundbeckfonden er man først og fremmest glade for, at der endelig kan lægges låg på den uheldige sag.

»Nu er der en enig kompetent bestyrelse hos Lundbeck med en særdeles dygtig formand, som har erfaring inden for industrien.

Og det er netop det, man har brug for i øjeblikket med de udfordringer, der er,« siger bestyrelsesformand Arne V. Jensen, Lundbeckfonden.

Og så er der i øvrigt ingen kommentarer til de seneste tre dages stridigheder i bestyrelsen:

»Der er sagt rigeligt«, og for fremtiden vil uoverensstemmelser blive løst bag lukkede døre. Og derfor er der heller ingen afklaring på uenigheden, der fik snebolden til at rulle i første omgang – tidspunktet for koncernchef Claus Bræstrups fratrædelse:

»Det er en sag mellem Claus Bræstrup og Lundbecks bestyrelse. Det kan der slet ikke svares på i dag,« siger Arne V. Jensen.

Læs BusinessSøndag Mysteriet Lindeløv