Lilleholt roser DONGs kul-boykot til skyerne, men vil ikke sætte dato på et kulfrit Danmark

DONG har helt udfase kul i 2023, og det møder stor ros fra energi-, forsynings- og klimaministeren, der dog ikke vil sætte nogen dato på et kulfrit Danmark, som regeringen i Storbritannien ellers har gjort.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi vender kalenderbladet fra 2022 til 2023 er det sidste stykke kul blevet brændt i DONG Energys kraftværker. Den danske energikæmpe meddelte i forbindelse med sit regnskab, at man overhovedet ikke vil anvende kul fra år 2023, og det møder stor ros fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt:

»Det viser, at kul er fortid, og vedvarende energi er fremtiden. DONGs udmelding viser, at Danmark vil den grønne omstilling. DONG har vist ansvarlighed og påtaget sig deres del af ansvaret om at nå vores målsætning om 50 pct. vedvarende energi i 2030.  Det gør mig stolt, at vi er så langt med den grønne omstilling,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Den nuværende VLAK-regering har et erklæret mål om, at 50 pct. af Danmarks energibehov (hvilket altså ikke begrænser sig til el, varme og kraftværker) skal være dækket af vedvarende energi. DONGs udmelding vil i den grad bidrage til dette mål, men der venter stadig arbejde forude, siger ministeren.

»Der vil stadig være behov for at gøre en indsats frem mod 2030 for at nå regeringens målsætning om at nå 50 pct. vedvarende energi i 2030,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Rasmus Helveg Petersen (R), der var den nuværende Venstre-ministers forgænger på posten, havde en ambition om at udfase kul i hele Danmark fra 2035, og han talte også om at fremrykke det til 2025. Flere lande har sidenhen sat dato på udfasningen af kulkraft: Canada i 2030, Storbritannien i 2025, og Holland vil ad omveje skulle lukke sine kulkraftværker i 2030. Den danske regering har dog ikke planer om at komme med et lignende mål.

»Jeg synes det her (DONGs melding, red.) vidner om, at der ikke er noget behov for, at Christiansborg presser yderligere på. Jeg har ikke planer om at komme med en dato for udfasning af kul. Jeg synes, tværtimod det her viser, at selskaber selv viser ansvarlighed og udfaser kul, når det passer ind i deres planer,« siger det fra Lars Chr. Lilleholt.