Lilleholt: Retningen er den samme

Energi-, klima-, og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt vil bevare Danmark som et Silicon Valley for vindenergi, men når omkostningerne skrider, må han som ansvarlig minister reagere, siger han.

Energi, -forsynings og Klimaminister Lars Christian Lilleholt ved indvigelsen af Danmarks største vindmøller d. 25. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Joan Karlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste dage har stået i den grønne omstillings tegn for Lars Chr. Lilleholt. I weekenden var han i New York for at underskrive COP21-aftalen, der blev forhandlet hjem i Paris, og mandag var han i Esbjerg for at indvie Danmarks største vindmøller. Til indvielsen blev der talt om stabile rammevilkår for vind i Danmark, og det er netop på dette område, at Danmarks to vindkæmper, Siemens og Vestas, nu retter kritik af regeringen. Usikkerheden om energiaftalen fra 2012 truer med at skade Danmarks position som nummer ét inden for vindenergi, siger de. Lars Chr. Lilleholt mener dog ikke, at retningen for energipolitiken er ændret, men det er regningen derimod.

»Som ansvarlig minister er jeg nødt til at sikre mig, at vi fortsætter den grønne omstilling, men også, at økonomien holder. Regningen er blevet meget, meget større, og uanset om det var en privat husstand eller en virksomhed, hvor der var så stort et omkostningsskred, så vil man være tvunget til at sætte sig ned og vurdere, om noget af det planlagte skal gøres på en anden måde,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Samme kurs

»Retningen er uændret. Vi har en målsætning om at være helt uafhængige af fossile brændsler i 2050, og Danmark satser massivt på vindenergi. Forrige år blev der afsluttet en aftale om Horns Rev 3, der nu skal etableres, og få år før etablerede vi Anholt. Vi er et udstillingsvindue uden lige inden for vindenergi, og der vil fortsat ske udbygning af vindenergi i Danmark,« siger Lars Chr. Lilleholt.

I forhold til at nå målsætninger om andel af vedvarende elektricitet og om reduktion af CO2-udledning er Danmark foran planen, påpeger Lars Chr. Lilleholt. Det går med andre ord godt med omstillingen, men økonomien er anderledes presset. Beregninger fra Energistyrelsen viser, at regningen til PSO, der er elforbrugernes bidrag til den grønne omstilling, vil stige markant og koste 69,2 mia. kroner mellem 2016 og 2025. Det er denne regning, som ministeren vil bringe ned, men ikke på bekostning af Danmark som førende vindland, lader han forstå.

»Det er fortsat afgørende for regeringen, at vi ligger helt, helt i front. Der er mange forskellige måder, man kan gøre det op på, men Danmark er et Silicon Valley for vindenergien, og det skal vi også være i fremtiden.«