Lille dansk vækstvirksomhed får drømmeordre på helt små satellitter

GomSpace har sikret sig stor en stor ordre på nanosatellitter. Opgaven løber i bedste fald op på over 400 mio. kr.

Billede af den tre-enighed af satelliter, som GomSpace allerede har leveret til Sky and Space Global. Foto: GomSpace. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gomspace producerer små, billige satellitter, populært kaldet nanosatellitter. Den lille fremadstormende virksomhed fra Aalborg har fået endnu en drømmeopgave. Selskabet har nemlig sikret sig sin hidtil største ordre om levering af satellitter til britiske Sky and Space Global.

Ordren løber over de næste fire år, og de første satellitter skal leveres i 2018. Opgaven omfatter udvikling og services, så den samlede ordre ventes at være et sted mellem 260 og 410 mio. kr.

»Vi er meget begejstrede over at være blevet valgt som leverandør på denne spændende opgave for Sky and Space Global. Projektet gør, at de  sammen med GomSpace står over for et egentligt gennembrud, når det gælder den kommercielle brug af nanosatellitter, der flyver i lav højde,« siger Niels Buus, administrerende direktør i GomSpace.

Nanosatellitter er et forholdsvist nyt marked, hvor fokus er på at bygge helt små, billige satellitter, som kan erstatte traditionelle satellitter, som både er dyre at bygge og sætte i kredsløb.

GomSpace, der er blandt verdens førende udviklere og producenter af nanosatellitter underskrev sidste år sammen med DTU underskrevet en kontrakt med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse på en sådan satellit.

GomSpace skal levere en såkaldt nano-satellit på mellem seks og otte kilo, der sendes op i rummet som led i et arktisk overvågningsforsøg i forsvaret.