LIF forstår ikke kritikken fra Forbrugerådet

Lægemiddelbranchen og Forbrugerrådet er enige om at undgå "amerikanske tilstande" for information om medicin i Danmark. Dermed hører enigheden op.

Medicinalfirmaerne skal ikke have lov til at reklamere for receptpligtig medicin i Danmark, mener Forbrugerrådet, der frygter amerikanske tilstande.

Derfor er det et stort problem, at en europæisk arbejdsgruppe, der skal komme med et lovforslag om "information til patienter", er domineret af industrien.

Lægemiddelindustriforeningen LIF er uforstående over for kritikken.

"For det første passer det ikke, at forummet er domineret af industrien. Vi har én ud af 20 pladser. Dernæst er det en unødvendig bekymring. Vi har klart tilkendegivet, at vi ikke ønsker amerikanske tilstande," siger vicedirektør i LIF, Jan Hylleberg.

"Vi ønsker at diskutere, om det ikke er rimeligt, at patienter får bedre adgang til bedre information om lægemidlerne. I dag er de tvunget til at gå ind på udenlandske hjemmesider. Vi vil diskutere, hvad der er saglig og relevant information i forhold til markedsføring," siger han.

Forbrugerrådet holder fast i, at arbejdsgruppen er domineret af medicinalindustrien.

"Ud fra vores synspunkt er den domineret af industrien," siger sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Margrethe Nielsen.

Hun mener, at det er for svært for medicinalfirmaerne at finde balancen mellem information og markedsføring, men det mener Jan Hylleberg ikke.

"Det er et spørgsmål om at definere nogle retningslinjer. Patienter har i dag 'medicinhåndbogen', der er skrevet af fagfolk ud fra, hvad de mener er relevant for patienterne at vide om lægemidlerne. Bogen er et godt eksempel på, hvilke informationer vi kunne få lov at give på en hjemmeside," siger han.

"Det mest naturlige sted at gå hen, når man skal have information om et produkt, er producenten. Men det må man bare ikke i dag i Europa. Bør de virksomheder, som har det mest omfattende kendskab til midlet, ikke have lov til at stille nøgtern information til rådighed," fortsætter Jan Hylleberg.

Men der skal overhovedet ikke lempes på reglerne, mener Magrethe Nielsen. Heller ikke selv om danske patienter i dag kan gå ind på amerikanske hjemmesider og læse om lægemidler.

"Der er en voldsom signalværdi i det. Vi vil ikke have det - det kan godt være, de har det i USA, men vi vil ikke," siger hun og pointerer:

"Lægemidler er en særegen varegruppe. Det kan ikke sidestilles med andre produkter. Det er noget, du skal bruge i det øjeblik, du har brug for behandling. Varen skal ikke være behovs-betonet."