Lidt nemmere at låne penge i bankerne

Pengefolk i internationale virksomheder mener, at det er blevet noget nemmere at låne penge af bankerne, men finanskrisen ventes tidligst at være overstået i anden halvdel af 2010.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix. Internationale virksomheder fortæller, at det er blevet noget nemmere at få kredit i banken.
Læs mere
Fold sammen
Det viser en rundspørge blandt 156 virksomheders likviditetschefer foretaget af finansmagasinet Eurofinance.

I efteråret 2008 frøs likviditetsmarkederne fuldstændigt til, hvilket gjorde det stort set umuligt for virksomheder, banker og private at låne penge, ikke kun i Danmark, men i hele verden.

Nu mener 56 pct. af likviditetscheferne ifølge Eurofinance at bankerne giver acceptable lånevilkår, hvilket er markant flere end for tre måneder siden, hvor blot 32 pct. mente at bankerne gav dem acceptable lånevilkår.

Lang til til krisen er overstået
Ca. to-tredjedele af likviditetscheferne mener, at kreditmulighederne i år er uændrede eller bedre i forhold til 2008, og mere end halvdelen er tilfredse med deres virksomheds likviditetsposition.

Alligvel mener næsten 60 pct. af de adspurgte, at banksystemet ikke vil være helt ude af krisen før tidligst i anden halvdel af 2010.

"Selv om ethvert tegn på "grønne skud" er velkomne er det endnu for tidligt at fejre en blomstrende tilbagevenden til normale tilstande," siger chefen for Eurofinance, Carolyn Meier.

Fortsat stram kredit i Danmark
I sidste uge viste en udlånsundersøgelse fra Nationalbanken at de danske banker fortsat har en relativt stram kreditpolitik over for både virksomheder og private. Som omtalt i Berlingske Business i lørdags, så er det særligt de mellemstore banker, der fortsat har fingrene om kreditskruen.

Bankernes kreditpolitik møder kritik fra flere erhvervsorganisationer, men bankerne forsvarer sig med at der dels er mindre efterspørgsel efter kredit, og dels at den økonomiske lavkonjunktur gør, at den objektive risiko ved at finansiere investeringer er øget.