Lidl vil udnytte planlov til ny offensiv

Regeringens oplæg til en ny planlov vil give mulighed for at bygge markant større butikker. Det er Lidl klar til at udnytte, hvis oplægget bliver en realitet, men de Samvirkende Købmænd advarer mod butiksdød for flere hundrede butikker.

A Lidl logo is seen on a store of discount supermarket chain Lidl in Paris, France, March 1, 2016. REUTESR/Philippe Wojazer Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER

Den tyske dagligvarekæde Lidl indtog i 2005 det danske marked. Siden har kæden ekspanderet massivt og torsdag åbnede kæden butik nummer 100 landet.

Men offensiven stopper ikke her. Op til weekenden meldte administrerende direktør i Lidl Danmark Finn Tang ud, at kæden er klar til at sætte sine finansielle muskler bag endnu en dansk offensiv. Hvis Venstre får gennemført sit oplæg til en ny planlov, åbnes der for at bygge større butikker, og så vil Lidl-kæden være klar til at gribe muligheden, lyder det.

»Tidligere har vi etableret 10-20 butikker om året, så det kan vi sagtens gøre igen,« fastslår Finn Tang.

Han understreger, at Lidl i Danmark både har de økonomiske og personalemæssige ressourcer, der skal til for at gennemføre så massiv en udvidelse. Helt afgørende for, hvor hurtigt Lidl kan eksekvere den ambitiøse vækstplan, bliver om politikerne som ventet får en modernisering af planloven igennem.

Udspillet vil, hvis det gennemføres, hæve det nuværende loft på 1.000 kvadratmeter til 2.000 kvadratmeter for butikker, der forsyner deres nærområder, og øge loftet fra 3.500 kvadratmeter til 5.000 kvadratmeter for butikker i bycentre og bymidter.

En ændring af den nuværende planlov vil derfor ifølge den administrerende direktør i gøre det muligt for Lidl, men også andre dagligvarekæder, at investere i nye og større butikker, der kan skabe mere gunstige forhold for kunder og ansatte men også skabe flere arbejdspladser i Danmark, mener han.

Men den vurdering deles ikke ligefrem af de samvirkende Købmænd, der blandt andet repræsenterer kæder som Spar, Meny og Kiwi.

»Planloven vil betyde, at der mange steder vil kunne etableres endnu større varehuse som Føtex, der vil ramme udvalgsvarehandlen af tøj, sko og isenkram især i de mindre byer. De store butikker har også et meget stort opland og suger derfor omsætning fra landdistrikterne ind til de største byer,« forudser John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.

»Problemet ved at få en butikskoncentration, som vi også kender det fra Sverige, frem for at have et fintmasket butiksnet som vi har det i Danmark, det er jo, at mennesker der bor i de små byer ikke længere har nogen dagligvareforsyning. Det fjerner også beskæftigelsen for de mennesker, der bor ude i de små samfund, huspriserne falder, og samtidigt er det en miljøbelastning i det, fordi folk vil køre længere for at handle,« mener John Wagner.

Lidl har i de senere år placeret sig som udfordrer på et stærkt konkurrencepræget dagligvaremarked med mange store, tunge spillere inden for lavpris- og discount segmentet, hvor Lidl også befinder sig. Det til trods for, at Danmark grundet sin størrelse er et af de mindste markeder.

Alligevel har og er Danmark fortsat et af de markeder, kæden satser på. Det siger Lidls adm. direktør, Finn Tang. Planen er ifølge ham, at kæden skal åbne 50-60 butikker i løbet af de næste år.

Finn Tang understreger, at kæden stadig vil investere i nye butikker og moderniseringer uagtet udfaldet af planloven. Det bliver i højere grad et spørgsmål om, hvor store de nye Lidl-butikker i så fald kan bygges.

»Det forholder sig ikke sådan, at vi ikke vil åbne butikker, hvis planloven ikke bliver moderniseret. Ved en modernisering af planloven får vi bare lettere ved at etablere flere og større butikker,« siger han.

I øjeblikket er forhandlingerne om den nye planlov sat på standby. Fra flere af de partier der er involveret i forhandlingen lyder meldingen, at regeringen ikke har inviteret til forhandlinger siden før påske.

En forklaring kan være, forlyder det fra kilder tæt på forhandlingerne, at den nye miljø- og fødevarerminster Esben Lunde Larsen (V) skal sættes ind i sit resortområde, før planlovsforhandlignerne kan fortsætte.