Lidl går forrest med lønforhøjelser

Lidl hæver lønniveauet for de ansatte i England og bliver dermed en af de mest velbetalte arbejdspladser i sektoren.

Foto: Jens Thaysen. Lidl hæver timelønnen fra 7,20 pund til 8,20 pund i alle deres engelske butikker. Det betyder, at de går forrest i feltet, når de kommer til at efterleve de anbefalede mindstelønninger i England.
Læs mere
Fold sammen

Man går galt i byen, hvis man prøver at påstå, at discount per definition er lig med dårlige arbejdsforhold. Det er i hvert fald ikke tilfældet hos Lidl, som ligger forrest i feltet, når discountkæden fra oktober hæver lønnen i de engelske butikker.

Den lovpligtige mindsteløn ligger på 7,20 pund i timen, men Lidl hæver nu timelønnen til 8,20 pund. Dermed er Lidl et af de første supermarkeder, som vælger at efterleve The Living Wage Foundations anbefalinger. Anbefalingerne skal betragtes som et informativ benchmark og er derfor ikke lovpligtige. Beløbet er fastlagt efter beregninger om, hvad der skal til for at kunne opretholde en almen levestandard.

Direktør i Living Wage Foundation, Rhys Moore, er begejstret for Lidl's beslutning.»Vi er meget glade. Vi har arbejdet med at få detailbranchen til at efterleve vores anbefalinger. Ingen af de fire store supermarkeder betaler lige nu løn efter vores anbefalinger. Lidl demonstrerer engagement i de ansatte, og kunderne vil helt sikker helst købe ind steder, hvor de behandler deres ansatte godt,« siger han til BBC.

I Lidls danske butikker er arbejdsforholdene aldeles udmærkede ifølge faglig chef i HK Handel, Kim Jensen. Månedslønnen ligger på 20.780 kroner eksklusiv tillæg, feriepenge og pension.

»Lidl har overfor os givet udtryk for et ønske om at være lidt bedre end resten af discountsegmentet, og det er vores oplevelse, når vi mødes med dem, at de arbejder på at leve op til det mål,« siger Kim Jensen.

HK Handel betegner samarbejdet med Lidl som velfungerende. Lidl vil gerne være i den bedre ende af discountsegmentet i Danmark. De har flere folk på arbejde, de sørger for, at de ansatte er over 18 år, oplyser HK.

»Da de ankom til Danmark, ansatte de en dansk direktion, der kendte til spillereglerne på det danske arbejdsmarked, og de åbnede ikke en eneste butik, før der var overenskomstdækning. Vores oplevelse er, at vi altid kan gå i dialog med Lidl, og at de er åbne for at samarbejde med os,« siger Kim Jensen.