Lidegaard i to nye samråd om solceller

Kan klima- og energiminister Martin Lidegaard nå at få vedtaget solcelleloven før sommerferien? Og koster misæren mellem 10 og 15 mia. kroner? Ministeren er kaldt i to nye samråd.

Martin Lidegaard, klima- og energiminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) skal igen stå skoleret i solcellesagen. Liberal Alliance har indkaldt ministeren i to nye samråd næste torsdag den 20. juni.

I alt skal Martin Lidegaard svare på fire spørgsmål på baggrund af de seneste ugers udvikling i solcellesagen. Ministeren skal svare på, om han vil gennemføre den igangværende lovgivning om solceller på trods af oplysninger i Berlingske om, at Energistyrelsen ikke kan fremskaffe det fulde overblik før sommerferien, og at man derfor »er nødt til at agere ud fra en usikker viden«. Og han skal be- eller afkræfte Weekendavisens oplysninger om, at subsidier til solceller på sigt vil løbe op i 10-15 mia. kroner.

Endelig skal ministeren redegøre for, hvordan han vil undgå, at der opstår flere uforudsete huller i energilovgivningen – og hvad de samlede omkostninger for energiforliget nu er.

»Solcellelovgivningen har udviklet sig til at blive en sand schweizerost. Hver gang der skæres en skive, dukker nye huller op. Det er ganske enkelt ikke en værdig måde at lovgive på,« siger Liberal Alliances klima- og energiordfører Villum Christensen, der har indkaldt ministeren i samråd.

En prop i loven

Martin Lidegaard har lovet støttepartiet Enhedslisten, at ministeriet vil have overblik over de samlede problemer med solceller, før Folketinget tager på sommerferie om under tre uger.

»Jeg har fået ministerens klare tilsagn om, at der vil komme en vurdering af problemet omkring solceller på tag. Ministeren har lovet mig, at det vil være en fyldestgørende og tilstrækkelig redegørelse til, at vi kan træffe en beslutning. Men det ser jeg ikke så meget frem til at høre, for det har jeg hørt fra hans egen mund – og det går jeg ud fra, at vi kan regne med,« siger Per Clausen, klima- og energiordfører for Enhedslisten.

Hastesag

Per Clausen understreger, at det er meget vigtigt at få vedtaget solcelleloven snart.

»Vi skal have vedtaget solcelleloven inden sommerferien, for ellers bortfalder loven, og så er der ikke nogen prop i de her huller i loven overhovedet,« siger Per Clausen og uddyber:

»Proppen gælder fra den dag, loven blev fremsat den 20. marts i år, men hvis loven ikke bliver vedtaget og derfor bortfalder, så skal loven fremsættes på ny. Det kan give nogle enorme vanskeligheder, som jeg mener, er helt uacceptable.«

Sidste udkald for vedtagelse af solcelleloven er 28. juni.