Lettet B&O-chef: Nu overlever vi

Tue Mantoni stod på afgrundens rand, men tror nu på en fremtid for selvstændigt Bang & Olufsen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lysner for Bang & Olufsen. Et stort frasalg af den danske designkoncerns bilforretning betyder, at de truende skyer over virksomheden langsomt trækker væk. Salget, der i første omgang indbringer mere end én mia. kroner, skaber ro i Bang & Olufsen, hvor der ellers har været sået tvivl om mulighederne for at overleve som selvstændigt selskab.

Sådan lyder det nu fra B&O-topchfen.

»Man skal altid passe på med at sige, at det værste er ovre. Men der er ingen tvivl om, at den her kapitalindsprøjtning vil give os noget stabilitet og noget sikkerhed. Det er med til at sikre, at vores forhandlere ved, at der også i fremtiden eksisterer et Bang & Olufsen,« siger Tue Mantoni.

B&O har haft underskud i tre af de seneste fire år. Selskabet har haft store vanskeligheder med at finde sin plads i et forbrugerelektronikmarked under hastig forandring. I december sagde bestyrelsesformand Ole Andersen, at det falmede danske ikon ikke længere havde en størrelse, der gjorde B&O i stand til at klare sig mod store globale konkurrenter. Han igangsatte en strategisk proces, hvor alle muligheder var åbne.

Det har nu ført til, at forretningsområdet Automotive bliver solgt til den amerikanske lydproducent Harman International Industries.

I første omgang modtager B&O over én mia. kroner og vil i de næste 20 år få et årligt beløb afhængigt af salget. Aftalen om frasalget fik tirsdag investorerne til at sende aktien op med 28 procent til kurs 64.

»Det her er konklusionen på vores strategiske review, som vi indledte før jul. Den overordnede konklusion er et fokus på vores consumer-forretning,« siger Tue Mantoni.

Den største danske investor, pensionskassen ATP, har 10,7 pct. af aktierne i B&O. Her er der glæde over den amerikanske aftale, som aktiechef Claus Wiinblad vurderer kan sikre B&Os selvstændighed.

»Det er et meget vigtigt skridt på vejen, men nu skal ledelsen så vise, at man kan udnytte det til rent faktisk også at skabe mere vækst og lønsomhed i den resterende del af forretningen,« siger Wiinblad.

B&O planlægger også at sælge den mindre lydteknologiske afdeling Icepower. Fremover vil B&O således kun satse på det traditionelle luksusmærke Bang & Olufsen med TV og lydsystemer samt det billigere B&O Play.

Under de strategiske overvejelser har blandt andet investeringsbankerne Carnegie og Nordea været involveret. Og der har været stor interesse for bildelen.

»Det er klart, at når man 22. december melder ud, at man har strategiske overvejelser, så bliver man kontaktet af forskellige selskaber og folk, som vil give gode råd. Nu er vi gået gennem en grundig proces. Vi har analyseret vores forretning, kigget på hvor vi er stærkest, og hvor vi har udfordringer,« siger Mantoni om processen, som nu er afsluttet.

Frasolgte Automotive sælger blandt andet lydsystemer til bilmærkerne Audi, Aston Martin, BMW og Mercedes-AMG.