Letterman får lov til at være sjov igen

David Letterman er klar til at give Jay Leno baghjul, efter en strejke i otte uger har lammet de største TV-shows i USA.

Fra på onsdag kan trumfkortet hos CBS igen sætte sig bag skrivebordet og med sit skæve smil underholde USA med hurtige punchlines om politikere og andre kendisser samt ikke mindst de kendte Top 10-lister: Med en midlertidig tilladelse fra tekstforfatternes fagforening er David Letterman nemlig i stand til at bryde det dødvande, som har præget amerikansk TV i knap to måneder.

De mest populære værter har måttet undvære deres stab af manuskript- og vittighedsforfattere på grund af en omfattende strejke i Writers Guild of America. Og uden hjælp fra staben er folk som David Letterman, Conan O’Brien og Jay Leno åbenbart ikke sjove nok; i otte uger har den stået på genudsendelser i bedste sendetid.

Med tilladelsen til at hente forfatterne ind i studiet igen får Letterman umiddelbart en stor fordel i forhold til konkurrenterne. Undtagelsen gælder også Lettermans kollega hos CBS Craig Ferguson, mens blandt andre Jay Leno og Conan O’Brien hos NBC samt Jimmy Kimmel hos ABC har annonceret, at de fra onsdag kaster sig ud i at være sjove på egen hånd. De fleste af værterne er selv medlemmer af Writers Guild, og det er endnu uklart, om programmerne vil møde andre vanskeligheder end den åbenbare, at staben af forfattere fortsat strejker – og om TV-værterne vil få svært ved at tiltrække de gæster fra Hollywood, som holder seertallene oppe.

Strejken blandt tekstforfatterne drejer sig om betaling for, at deres materiale nu spredes via internettet og andre platforme, samt om retten til at organisere manuskriptforfattere til reality-shows og animationsfilm.