Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når letbanen langs Ring 3 om et lille år bliver endeligt vedtaget, er det ikke alene startskuddet til anlægsarbejde for 3,7 milliarder kroner, men også til omfattende byudvikling og fortætning af arealer på tilsammen 11 kvadratkilometer. Det svarer rundt regnet til 1.500 fodboldbaner eller tre-en-halv gange Ørestad.
Erfaringer fra både indland og udland viser, at ejendomsinvestorer er mest lune på et område, når den offentlige transport er anlagt på skinner.
Se også: Her er Vestegnens nye letbane
»Med letbanen skaber vi stor investorattraktion, og for eksempel var Ørestad nok ikke blevet udviklet, hvis der kun havde været busser og ikke metro. Det hænger sammen med, at større arbejdspladser ifølge planloven skal placeres højst 600 meter fra en station,« siger Marianne Bendixen, projektleder for Ringbysamarbejdet, der har til huse på Gladsaxe Rådhus.
Her står borgmester Karin Søjberg Holst (S) i spidsen for alliancen af de ni kommuner, som fra Lyngby-Taarbæk i nord til Ishøj i syd får del i letbanen på 28 kilometer og med nogenlunde samme antal stationer eller stop.
Med i klubben er også Hvidovre, der bliver del af etape 2, som staten dog endnu ikke har nikket endegyldigt til. Nyeste medlem er Høje-Taastrup, der - som omtalt i Berlingske Business Ejendomme 25. april - håber at få en senere etape fra Ishøj.
Planerne om en letbane ved Ring 3 har efterhånden 20 år på bagen. Tanken har været at skabe bedre kollektiv transport på tværs mellem byområderne langs S-togslinjerne, der går ud fra København som led i den gamle Fingerplan fra 1947.
Se billederne af Vestegnens nye letbane her