Leo Pharma i offensiven

Med opkøbet af det lille australsk-amerikanske biotekselskab Peplin for knap 1,5 milliarder kr. er Danmarks tredjestørste medicinalvirksomhed Leo Pharma godt på vej til at indfri sine planer om at skrue kraftigt op for investeringerne i 2009. Topchefen ki

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 3.000 medarbejdere i Danmarks tredjestørste medicinalvirksomhed, Leo Pharma i Ballerup, skovler penge ind til virksomheden. Og det er nogle af de penge, som Leo Pharma nu bruger til at forfølge en ny offensiv investeringsstrategi ved at købe australsk-amerikanske Peplin.

Det var en strategi, som selskabets ledelse lancerede i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet for 2008 i maj i år.

I den forbindelse kunne selskabets adm. direktør Gitte P. Aabo konstatere, at Leo Pharmas de senere år har udviklet sig til at blive en ualmindelig velpolstret virksomhed, primært fordi selskabet har valgt at fokusere helt på humane lægemidler og har solgt alt overflødigt fra.

Omsætning voksede således med ni pct. til 5,7 milliarder kr., mens resultatet af den primære drift nåede knap 2,5 milliarder kr., hvilket er seks pct. mere end i 2007. Dermed nåede Leo Pharma en overskudsgrad på 43 pct., mens årets resultat udgjorde rekordhøje 3,2 milliarder kr.

Rekordindtjeningen skyldes ikke mindst, at Leo Pharma, der er 100 pct. fondsejet, fik et afkast af sin milliardformue på 737 millioner kr. Midt i finanskrisen har Leo Pharma valgt at placere 19 milliarder kr. i obligationer, hvilket viste sig at give pote.

Samtidig kunne Leo Pharma melde om et positivt cash flow på 2,7 milliarder kr. og en soliditetsgrad på intet mindre end 83 pct.

På den baggrund har Leo Pharmas ledelse besluttet at investere massivt i såvel forskning og udvikling som nye markeder, herunder Kina, samt tilkøb af nye lægemidler.

»Opkøbet af Peplin er et led i den nye, offensive strategi. Der er tale om et stort opkøb for os. Men vi kigger stadig på, hvad der er i markedet. Vi er fortsat interesserede i at gå ud og købe projekter, som passer ind i vores salgsstyrke,« siger Gitte P. Aabo.

Med opkøbet er der også sat en foreløbig stopper for rekordoverskuddene i Leo Pharma. Opkøbet af Peplin og de øvrige investeringer forventes at påvirke årets resultat betydeligt, lyder det fra Ballerup.