Lenovo-topchef tror på mobilsucces

Den kinesiske gigants regnskab reddes af et stort ejendomssalg. Både PC- og mobilsalget går tilbage, men topchefen tror alligevel på, at det snart vender - med lidt hjælp fra Pokémon Go.

Lenovo håber, at gennembruddet snart kommer for Motorola-telephonerne, som den kinesiske PC-gigant ejer i dag. Her er det Moto-serien. Arkivfoto: Bobby Yip, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP

Verdens største PC-producent, Lenovo, tjener penge som aldrig før, men den store satsning på også at blive en mobilgigant går ikke som forventet.

Lenovos overskud i april-juni steg med to tredjedele - 64 procent - i forhold til for et år siden. 173 millioner dollars kom der i kassen hos den kinesiske gigant, som gennem flere år har siddet solidt på PC-tronen. Det er dog primært salget af en ejendom i den kinesiske hovedstad Beijing for 132 millioner dollars, der bidrog til det gode resultat, og ikke selve kerneforretningen med at sælge forbrugerelektronik. Og det er stadig ikke lykkedes at få overskud i mobilforretningen.

Topchef: Til næste år...

Lenovo købte den amerikanske mobilproducent Motorola af Google i 2014 for tre milliarder dollars for at bygge en ny forretning op ved siden af PC-salget, som gennem nogle år har været vigende på verdensplan. Men Lenovos mobilsalg - af både Motorola- og Lenovo-telefoner - er gået seks procent tilbage i foråret til en omsætning på 1,7 milliarder dollars.

Lenovos topchef Yang Yuanqing tror på, at mobilsalget inden for et års tid vil blive en god forretning. Arkivfoto: Bobby Yip, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP.

Det får dog ikke topchef Yang Yuanqing til at ryste på hånden. Han slår fast, at mobildivisionen »ikke vil få overskud før finanshalvåret, der begynder i oktober 2017«.

»Jeg håber, at vi helt kan vende mobilforretningen rundt i næste finansår,« fastslog han ved regnskabsfremlæggelsen og henviste til, at gennemsnitssalgsprisen på Lenovo-telefoner på et år er steget med 25 procent.

Hjælp fra Pokémon Go

I september lancerer Lenovo verden over sin nye Phab 2 Pro-telefon, som er designet med funktioner, der appellerer til folk, der spiller Pokémon Go og andre spil, der udnytter teknologien med udvidet virkelighed (»augmented reality« eller AR), hvor der lægges et kunstigt lag oven på den virkelighed, som man ser gennem f.eks. telefonens kamera.

Lenovo vil gå efter den dyre ende af mobilmarkedet, hvor Apple og Samsung især har fat, mens mange af de øvrige kinesiske producenter som Huawei satser på mellemmarkedet, hvortil de kan levere telefoner til en billigere pris men med mange af de teknologiske hestekræfter, som ligger i de dyrere telefoner fra konkurrenterne. Det har sikret Huawei en hurtig fremmarch.

Lenovo havde oprindelig håbet, at mobilforretningen allerede i indeværende kvartal kunne være gået i plus, men Lenovo er stadig med en markedsandel på 4,5 procent kun nummer syv på mobilmarkedet, som Samsung sidder på med 24 procent som den største, mens Apple har en markedsandel på 15 procent.

Femte kvartal med faldende PC-salg

Lenovos andel af det globale PC-marked er steget en smule til lidt over 20 procent, selv om Lenovos produktion gik to procent tilbage. Det globale PC-marked er nemlig faldet med fire procent. Det er femte kvartal i træk, at Lenovos PC-salg falder.

Lenovo fik sin position på PC-markedet, da selskabet købte og pustede nyt liv i IBMs PC-division i 2005.

Omsætningen i Lenovos datacenterforretning steg med en procent.

Lenovo omsatte i april-juni for 10,05 milliarder dollars, hvilket er mere end forventet men mindre end de 10,7 milliarder dollars, som giganten solgte for sidste år i samme kvartal.

Lenovo har også været ramt af, at den kinesiske valuta, renminbi, er blevet seks procent mindre værd i forhold til dollaren i løbet af det forgangne år.

Hjemmemarkedet Kina er fortsat Lenovos største enkeltmarked med 30 procent af det samlede salg. Salget i Kina er dog faldet med ti procent i forhold til sidste år og er nu på 2,9 milliarder dollars.