Lenovo køber Motorola af Google

Verdens største PC-producent, som i sidste uge købte IBMs serverproduktion, overtager nu også den amerikanske mobilproducent.

Foto: TYRONE SIU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google sælger den amerikanske mobilproducent Motorola til kinesiske Lenovo.

Prisen er på 2,91 milliarder dollars, hvilket gør den til Kinas største teknologihandel nogen sinde. I sidste uge meddelte Lenovo, at man køber IBMs serverforretning for 2,3 milliarder dollars.

Google betalte 12,5 milliarder dollars for Motorola tilbage i 2012 men beholder de 17.000 patenter, som Motorola også ejer, og som var den primære årsag til at overtage den skrantende mobilproducent. Lenovo overtager dog 2.000 patenter som led i handelen, hvor kineserne betaler 660 millioner dollars i kontanter og 750 millioner dollars i Lenovo-aktier.

Motorola har kun under Googles ejerskab sendt et par mobiltelefoner på markedet, begge med Googles dominerende mobilstyresystem Android.

Lenovo overhalede i 2013 amerikanske Hewlett-Packard (HP) som verdens største PC-producent og har længe haft ambitioner på mobilmarkedet. Det er nemlig mobiltelefoner og tavle-PCer, der i øjeblikket driver teknologimarkederne, hvorimod de klassiske PCer - stationære som bærbare - er på retur.

Med købet af Motorola er Lenovo klar til at tage kampen direkte op mod sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple i takt med, at kinesiske smartphonetelefoner får bedre og bedre fat verden over, også på det amerikanske marked.

Med salget slipper Google af med en af sine hovedpiner. Motorolas tab er nemlig kun blevet større i de forgangne kvartaler.

»Det peger alt sammen på, at Google på kort sigt mener, at de vil stå sig bedre ved at satse på Samsung og holde dem tæt til sig. Og så har de nu selvfølgelig sat en anden stærk spiller, Lenovo, ind i Androids økosystem,« siger mobilanalytiker Carolina Milanesi fra Kantar til nyhedsbureauet Reuters.

Samsung og de øvrige Android-mobilproducenter har følt sig utrygge ved, om Google skulle vælge at lade Motorola løbe med alle nyskabelserne i Android, inden de andre også fik adgang til dem. Det er dog ikke sket.