Lejere presser den europæiske ejendoms branche

Udflytninger og nye kontorformer, der kræver mindre plads, vil i de kommende år være et stort tema for europæiske virksomheder, viser rapport fra Colliers. Dermed vil efterspørgslen efter lokaler blive reduceret, selv om konjunkturerne bliver bedre. Danske udlejere slipper nådigt.

Efterspørgslen efter kontorlokaler vil fortsat være lav de næste par år, viser en dugfrisk undersøgelse fra Colliers International. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv hvis den europæiske økonomi omsider begynder at komme op i gear, skal ejendomsbranchen ikke forvente, at trængselstiderne for dens vedkommende er overstået i denne omgang. Det fremgår af den nyligt offentliggjorte analyse European Office Occupier Suvey 2013 fra Colliers International.

De europæiske lejere er blevet spurgt til deres planer for de kommende to år. Planlægning i sig selv er naturligvis taknemmelig, men hvis lejerne sætter handling bag deres ord, vil de i meget markant grad indskrænke deres anvendelse af kontorarealer i de kommende år.

Det vil, isoleret set, reducere behovet for kontorlokaler, og dermed presse lejepriserne, og i næste led værdien af ejendommene.

Hele ni ud af ti lejere planlægger med, at de inden for de kommende to år vil ændre arbejdsformerne, så de sparer kontorplads. Næsten alle, der svarer sådan, vil eksperimentere med at lade medarbejdere dele kontorpladser, og over halvdelen vil også fremme hjemme- og fjernarbejdspladser.

Store indskrænkninger – få udvidelser

Nok så alvorligt for udlejerne er det, at der er en klar tendens til, at lejerne vil satse på færre europæiske kontorer i de kommende år. Over 45 procent planlægger at indskrænke deres tilstedeværelse i Europa, f.eks. ved at lukke kontorer i visse lande, mens kun 23 procent planlægger at udvide tilstedeværelsen. De offensive planer kommer i stedet oversøiske destinationer, særligt i Asien, til gode.

Peter Lassen, direktør i Colliers, vurderer dog, at netop de danske udlejere ikke har så meget at frygte som deres kolleger rundt omkring i Europa. Bl.a. fordi der allerede er sket store tilpasninger over de forløbne kriseår.

»Min fornemmelse er, at niveauet har stabiliseret sig. Det er meget dyrt at flytte, så med mindre virksomhederne ikke kan blive enige med deres udlejere, vil de prøve at indrette sig anderledes i de eksisterende lokaler. Og vi har set, at udlejerne i Danmark er ret dygtige til at holde på deres lejere. Der er tiltag i gang, allerede inden de her ting kommer til udtryk,« siger Peter Lassen, der tilføjer, at Danmark også er præget af en anden kultur omkring indretning af arbejdspladser, end man kender i andre lande.

»Hvis du ser i f.eks. London, sidder man i otte rækker fra vinduet. På det punkt er vi lidt forvænte i vores del af verden,« siger han.

Tryghed og fleksibilitet

Jeudan er en af de store udlejere, der har fingrene på pulsen i forhold til lejere i Danmark. Efter en markedsundersøgelse har selskabet konkluderet, at det med at klemme sig sammen på et mindre areal, for dermed at spare nogle kvadratmeter væk, ikke er det store tema. Den usikre økonomiske situation spiller ind på andre måder. Bl.a. synes lejerne at være utrygge ved, om deres udlejere nu også klarer skærene.

Tryghed vejer tungt

»Når vi spørger virksomhederne, hvad de efterspørger, så er det vigtigste tryghed og fleksibilitet. Trygheden består i, at deres leverandørlokaler også er der om 12 måneder, og at de får den samme betjening hele vejen igennem, på et højt niveau. Det var ikke noget, man spurgte til for fem år siden. Fleksibilitet betyder, at man ikke binder sig. Det er vigtigt at kunne up- og downscale, så man om hurtigt kan f.eks. halvere eller fordoble sit areal, alt efter, hvad der senere viser sig at være behov for,« siger administrerende direktør Per Hallgren.

»Men,« tilføjer han, »vi oplever sjældent det med, at tre medarbejdere skal dele et skrivebord. Vi hører om det engang imellem, men det er på ingen måde nogen trend. Der er dog nogle, der gerne vil have adgang til fællesfaciliteter, som kantine og reception.«