Lejere er i høj kurs som købere

Når der skal findes købere til boligejendomme, som enten er nødlidende eller bare ikke passer ind i porteføljen længere, er lejerne ofte det bedste bud. Nye andelsforeninger kan skyde op som paddehatte over de næste år.

Foto: Kim Haugaard.
Læs mere
Fold sammen
Helt i stå er ejendomsmarkedet ikke. Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) har for eksempel solgt hele ti boligejendomme i Storkøbenhavn ved at sælge til sig selv. Det vil sige, man har oprettet helejede datterselskaber, som hver især køber de pågældende ejendomme.

De transaktioner udløser tilbudspligten over for lejerne, og direktør Torben Visholm lægger ikke skjul på, at det præcis er det, der er hensigten. Man vil hellere sælge til en nystiftet andelsforening end til sig selv.

»Tilbudspligten indeholder en tidsfrist, og dermed bliver det afklaret, om der er interesse for at overtage ejendommen,« siger Torben Visholm.

Der bliver således lagt et pres på lejerne, som ikke bliver mindre af, at der ikke nødvendigvis bliver en senere mulighed for dem. JØP benytter en konstruktion, så pensionskassen ikke har tilbudspligt næste gang, den sælger ejendommene.

Modellen vækker dog ikke udelt begejstring. Bl.a. er indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) skeptisk:

»Der er jo tale om en ret kompliceret problemstilling, hvor mange forhold kan spille ind. Sådan som modellen er blevet beskrevet for mig, er det dog min opfattelse, at den beskrevne konstruktion vil være omfattet af reglerne om tilbudspligt,« siger hun til Business Ejendomme.

Læs hele artiklen i Business Ejendomme