Lejemarkedet for erhvervsejendomme holder

På trods af krisen og den stigende tomgang gennemføres der stort set lige så mange sager om udlejning, som der hele tiden har været.

Læs mere
Fold sammen
Virksomhederne opsiger lejekontrakter, og der er meget lidt gang i omsætningen af erhvervsejendomme.

Men i et hjørne af markedet er der stadig aktivitet på næsten normalt niveau og dermed opgaver til erhvervsmæglerne.

Det gælder udlejninger af lokaler, der bliver ledige. Medierne er fulde af historierne om de mange virksomheder, der indskrænker. Men ved siden af det bliver der sat mange nye aktiviteter i gang, krise eller ej.

- I fjerde kvartal havde vi den bedste udlejning i mands minde. Men det var mindre og mellemstore sager, siger partner Mikael Hartmann fra DTZ.

Han oplyser, at det ikke – som man måske kunne forvente – handler om virksomheder, der søger nye, mindre og billigere lejemål. Den type af downsizing-sager ser man derimod mange af i rådgivningsydelserne.

- Når store, internationale koncerner beslutter, at der skal skæres ned på afdelingen i København, så kontakter de det lokale DTZ-kontor, som igen kontakter os. Opgaven kan typisk være at forhandle en ny lejekontrakt med færre kvadratmeter eller med vilkår, der passer bedre i det nuværende marked, siger Mikael Hartmann.

Spreder aktiviteter

DTZ er ligesom de øvrige mæglere naturligvis ramt af, at der er få salgsopgaver i markedet. Men selskabet har i mange år arbejdet med en forretningsmodel, der gør det muligt at sprede aktiviteterne på andre områder end salg. Udlejningsopgaverne er gennemsnitligt mindre profitable; men sammen med rådgivningsopgaver og valuaropgaver – som der er mange af for tiden – er de med til at sikre stabiliteten, også i dårlige tider.

DTZ kører med skævt regnskabsår og har ikke aktuelle regnskabstal, der omfatter nedsmeltningen på de finansielle markeder sidste efterår. Men Mikael Hartmann skønner, at tallene for 2008-09 kommer til at ligge på niveau med tallene for 2007-08.

Også Sadolin & Albæk er blandt de mæglere, der har mange udlejningssager, og direktør Peter Winter bekræfter indtrykket fra DTZ – måske med en pil nedad.

- Man kan godt mærke, at der har været en nedgang. Men dette marked er ikke nær så hårdt ramt, som når det gælder handlerne, siger Peter Winther.