Legos svære jagt på en langsigtet topchef

Jørgen Vig Knudstorps første opgave som ny bestyrelsesformand for Lego er at finde en langsigtet topchef – et job, som kræver mange vidt forskellige kvalifikationer.

Det bliver langt fra en nem opgave at finde den topchef, som skal lede ­Lego ind i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver langt fra en nem opgave at finde den topchef, som skal lede ­Lego ind i fremtiden. Han eller hun skal forstå den unikke familieejede danske virksomhed, elske den berømte legoklods, prøve at gennemskue, hvad den ­digitale udvikling vil betyde – og så skal personen forstå den komplekse finansielle struktur i en stor global virksomhed.

Store krav, og der er meget få ledere med så forskelige evner, siger headhuntere til Berlingske.

Indtil videre overtager indisk-britiske Bali Padda posten som øverste chef for Lego efter den succesfulde Jørgen Vig Knudstorp. Knuds­torp sætter sig i formandsstolen, hvor han som den første opgave skal finde den langsigtede topchef for Lego, som han sagde til Berlingske efter skiftet.

Foran venter der Knudstorp og ejerfamilien Kirk Kristiansen en svær opgave.

»Det skal være en person, som er utrolig ­innovativ, og som kan oversætte det, som sker de næste ti år, til nogle Lego-produkter,« siger Christen Dalum, der er en af landets mest erfarne headhuntere og tidligere var ledende partner for den globale headhuntervirksomhed Heidrick & Struggles.

Jørgen Vig Knudstorp har de seneste 12 år bestredet posten som adm. direktør, og det har han gjort med så stor succes, at familien rykker ham op i en ­mere magtfuld position. Hans afløser, Bali Padda, er 60 år, og han bliver en af de ældste topchefer for en dansk virksomhed.

»Der må gerne også være noget legebarn i den kommende topchef. Han eller hun skal både have struktur, spontanitet, systemer og kreativitet samt være et meget afrundet menneske. Det er sandsynligt, at Lego henter en ind på et lavere niveau og lader vedkommende vokse op indefra. Jeg tror, at det er mindre sandsynligt, at de henter en person udefra til toppen med det samme,« siger Stephen Bruyant-­Langer, ledelsesekspert og stifter af The ­Personal Business Plan.

Yderligere med til at komplicere jobbet er det familieejerskab, som Kirk Kristiansen-­familien værner om.

»Det er helt afgørende, at den person, som kommer ind, er helt klar over, at ejerskabet ligger et andet sted, og at der er nogle ting, som ikke er op til diskussion. F.eks. kan man ikke diskutere, om virksomheden skal flyttes fra Billund eller andre af de ting, som aldrig kommer til at ske,« siger Bruyant-Langer.

Men alligevel er det ikke, fordi der mangler interesse for jobbet, slår headhuntere fast.

»Lego er i dag et stort globalt mærke, og jobbet vil være meget interessant for mange topledere. Det er fantastisk succeshistorie. Vi har alle en relation til Lego, og mange ser gerne deres børn lege og lære af at bygge med Legoklodserne,« siger Christian Kurt Nielsen, der er adm. direktør for rekrutteringsvirksomhed Mercuri Urval.

Han mener, at det er oplagt at vælge en udlænding, selv om der vil være fordele med en dansk baggrund i den familieejede virksomhed.

Stephen Bruyant-Langer peger på Danfoss-chef Niels B. Christiansen som en af få kvalificerede danskere.

»Jeg har svært ved at se nogen topledere fra andre store danske virksomheder i den rolle, fordi der er meget få, som kan det her. Niels B. Christiansen er en af dem, som man kunne se i den rolle, men jeg kender ham ikke godt nok til at vide, om at han også har den kreative del,« siger Bruyant-Langer.

Hverken Jørgen Vig Knudstorp, Bali Padda eller Thomas Kirk ­Kristiansen, fjerde generation i Lego-­familien, vil sætte en tidshorisont for, hvornår Lego igen får en ny adm. direktør.