Lego vinder sag ved EU-domstolen

Lego har i dag vundet en sag ved EU-domstolen, der gør en helt bestemt Legofigurs form til et varemærke.

Lego-konkurrenten Best Lock taber i forsøg på at udfordre varemærkebeskyttelse fra den danske legetøjsfabrik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2000 registrerede Lego en meget kendt lille legomand. De ville sikre, at andre firmaer ikke kunne kopiere den kendte legomand. Det mente et konkurrende firma ikke kunne være rigtigt, og de lagde derfor sag an mod Lego. Nu er der kommet en afgørelse i sagen, som afgør, at en legetøjsmand med netop den form er et beskyttet varemærke i EU.

Det var firmaet Best Lock, der i årevis har produceret nogle lignende figurer, som ville have gjort varemærket erklæret ugyldigt. EU's Harmoniseringskontor vurderede dog, at Legos mand er så unik, at den er et beskyttet varemærke. Derfor lagde Best Lock sag ved EU-domstolen med henblik på at ændre Harmoniseringskontorets afgørelser.

Best Locks figurer ligner de små legomænd, men Lego sælger sin klodser til en noget højere pris. Derfor har Lego også været meget utilfredse med, at man til en billigere penge har kunnet købe legetøj, der i Legos øjne lignede klare kopier af det danske legetøj. Best-Lock har hovedkvarter i England, men det bliver nu ulovligt for firmaet at sælge sine små mænd i EUs butikker. Mange af firmaets varer har i forvejen været ulovlige at sælge i Europa på grund af Legos varemærkebeskyttelse.

Lego har tidligere tabt sager om varemærkebeskyttelse. Blandt andet den klassiske rektangulære legoblok har de ikke kunnet få anerkendt som et varemærke. Det blev afgjort ved den tyske patentdomstol i Hamborg i 2004, hvor blandt andre Best-Lock vandt retten til at lave byggeklodser i samme format og udseende.