Lego-topchef lader sig ikke ryste af Trumps trusler om toldmur

Med talrige trusler om toldmure vendt mod lavprisproduktion i Mexico har USA's præsident Donald Trump givet tilhængere af international frihandel sved på panden. Den danske legetøjsgigant Lego får fremstillet alle sine produkter til det amerikanske marked fra en mexicansk fabrik, men Legos topchef frygter ikke et snarligt handelssammenbrud.

Med talrige trusler om toldmure vendt mod lavprisproduktion i Mexico har USA's præsident Donald Trump givet tilhængere af international frihandel sved på panden. Fold sammen
Læs mere

Han har igen og igen harceleret over, at amerikanske virksomheder har flyttet produktionsarbejdspladser ud af USA og ind i Mexico, hvor arbejdskraften er langt billigere. Den trafik vil USA's præsident Donald Trump have stoppet og har truet med at indføre en straftold på varer fra Mexico. Trump har desuden helt konkret truet de tyske bilproducenter BMW og Mercedes med ekstra told, hvis de fortsætter deres planer om at opføre fabrikker i Mexico.

Også danske Lego kan komme i fedtefadet, hvis Donald Trump gør alvor af sine mange trusler. Legetøjsgiganten fra Billund lukkede nemlig en fabrik i den amerikanske stat Connecticut i 2007 og flyttede produktionen til Mexico. I dag foregår al Legos produktion til det nordamerikanske marked i netop Mexico, hvor fabrikken tilmed er ved at blive udbygget, så den i 2022 efter planen vil have sammenlagt 6.500 ansatte.

Trods Trumps mange udfald mod Nafta - the North American Free Trade Agreement - som er en handelsaftale mellem Canada, Mexico og USA, frygter Lego-topchef Bali Padda ikke, at en omfattende handelskrig mellem USA og Mexico kan være under opsejling. Under sin valgkamp kaldte Trump aftalen for »den værste handelsaftale i historien«.

Lego-topchefen siger til nyhedsbureauet Bloomberg, at han ikke ser nogen grund til at forberede sig på en mulig handelskrig.

»Vi ser ikke tegn på, at vi skal gøre det i øjeblikket,« siger Bali Padda.

Donald Trumps hovedanklage mod Mexico er, at landet har dårlig indflydelse på USA's økonomi og den amerikanske arbejder, da Mexico ifølge Trump undergraver den amerikanske arbejders vilkår ved at tilbyde langt lavere lønninger.

Det er dog ikke kun Mexico, der har stået for skud på det internationale scene. En af Trumps rådgivere beskyldte i februar Tyskland for at udnytte den svage euro til at hive enorme summer hjem på eksport. Tysklands regering har tidligere tacklet Trumps handelstrusler med en et budskab om, at landet er tilhænger af global frihandel.

Fra den danske regerings side er holdningen til Donald Trumps udfald mod international frihandel nogenlunde den samme som analysen fra Legos hovedkvarter i Billund. I midten af januar slog udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) forud for et ministermøde i Bruxelles fast, at det med Donald Trump handler om at have is i maven med henvisning til Trumps mange valgløfter og udfald mod internationalt samarbejde.

»Vi skal lige afvente, at vi flytter os fra Twitter-diplomatiet og over til den virkelige politik, som er det, vi skal forholde os til,« sagde danske udenrigsminister ifølge Ritzau.