Lego-samler med en million klodser i kælderen

Lego går sin sejrsgang – også blandt voksne samlere. Mød ægteparret Schamus, der har over en million Lego-klodser i kælderen og samlingen forøges hver uge.

Linda og Rich Schamus har mindst en million legoklodser. Linda sørger for, at klodser og manualer opbevares i sirlig orden, mens Richs helt store interesse er at »forbedre« modellerne, så for eksempel husene passer bedst muligt til »beboernes« behov. Fold sammen
Læs mere

WOODBRIDGE, VIRGINIA: Ægteparret Linda og Rich Schamus har kælderen i deres store villa i den amerikanske delstat Virginia fyldt med legoklodser. To enorme værelser i underetagen samt det meste af den amerikanske garage – og den er stor – er fyldt med klodser, sirligt sorteret og lagt i farvestrålende plasticbeholdere med nøje beskrivelse af klodserne.

Der er de traditionelle, aflange klodser. Der er runde, og der er firkantede. Der er specialklodserne, der kan bruges til lidt af hvert. Der er motorer og snoretræk, og der er hjul i alle størrelser og til alle formål. Alt hvad der hører til en entusiastisk legobyggers samling. Og selvfølgelig en rigtig bil i garagen med nummerpladen »Legoman«. Intet mindre.

Det var Rich Schamus, der begyndte at samle. Han fik sit første Lego-sæt i 1974 som 12-årig og var solgt på stedet. Sættet har han stadig, selv om han til sin store fortrydelse mangler manualen til det. For samtlige manualer på nær enkelte er stadig på hylderne, sirligt indbundet med stiv bogryg, således at intet bliver krøllet og kan opbevares for eftertiden.

Linda kom noget senere ind i Lego-universet. Faktisk langt senere. For Rich skulle lige igennem en skilsmisse og nogle år alene, inden han mødte Linda, som var danse-instruktør inden for det, amerikanerne kalder »swingdance«. Det lykkedes for Rich at gøre Linda opmærksom på sig selv, selv om han vist ikke var den bedste på dansegulvet. Så efter et par »dates« afslørede han med en hviskende stemme, at han i sin fritid byggede med Lego.

»Det gik vistnok først op for mig, hvor stort det her var, da han senere inviterede mig ud for at se sit fjerndepot, hvor han efter skilsmissen opbevarede sine ejendele. Rummet – og det var stort – var fyldt med Lego hulter til bulter. Jeg var overrasket, men det var trods alt bedre at have en mand med en Lego-hobby end alt muligt andet,« som Linda Schamus siger med et stort smil.

Det er Rich, der bygger. Men det er hende, der har sat det hele i system. De rum, hun har indrettet, med en nøje katalogisering af alle klodser, med alt placeret i særlige områder, hvor de er lette at finde, er indbydende. Man får lyst til at lege med Lego igen, når man ser det udbud af klodser, der er. Og Rich og Linda Schamus er ikke de eneste.

De er medlemmer af en stor klub, der tæller medlemmer både fra den amerikanske delstat Virginia og fra Maryland. Engagerede Lego-samlere, der mødes en gang om måneden til korte møder og flere gange om året til møder, hvor Lego-byer med tog, havne, lufthavne og vejnet tager form i store sportshaller, de lejer til formålet.

Rich og Linda Schamus’ bidrag til festen er en lang række huse, hvoraf nogle af dem er Legos originaler, mens andre er ombyggede eller rettere udbyggede modeller af de oprindelige.

»Jeg bygger som regel et hus efter Legos anvisninger. Så noterer jeg mig det hele og begynder at tegne forbedringer op i en skitsebog. Så skiller jeg det hele ad igen og begynder at bygge huset forfra med de mange forbedringer, jeg overhovedet kan forestille mig. Jeg sætter mig i »beboernes« sted. Hvor vil de have badeværelset? Hvor skal soveværelserne ligge? Vil de have altan i alle rum, eller vil de noget andet,« fortæller Rich, mens han løfter taget af et af de »forbedrede« huse.

Man kan kigge ned gennem etagerne via trappen og se, at der på hver eneste etage i forhold til originalen er sket væsentlige udbygninger. Badeværelset er blevet større og har fået karbad, trappen er blevet bredere, og det er let at se, hvor husets masterbed-room (forældresoveværelse) er. Det er det rum, amerikanerne går mest op i, fordi det skal være det største med et lige så rummeligt badeværelse og en garderobe, der er på størrelse med soveværelset.

Rich Schamus’ forbedrede brandstation er et andet eksempel. Også her er der bygget til, og tingene er sat mere logisk ind i forhold til, hvordan det oprindeligt var tænkt. Bygningen har nu hele to Lego-brandbiler mod en i den oprindelige udgave. Der er sirligt lagt tørrestativer ind til brandslangerne.

Der er lavet et større køkken på øverste etage, for »brandfolk vil gerne spise godt, når de ikke er kaldt ud«, og på taget er placeret vandtanke til at spule brandslangerne igennem med rent vand og levere vand til badeværelser og køkkenet.

I det hele taget er det indretningen, Rich Schamus går mest op i, og som han bruger meget tid på at researche. Og kun med det gigantiske lager, han ligger inde med af klodser, kan det lade sig gøre at lave de ting, han laver.

Da han fik sit første sæt legoklodser, lånte han mere Lego af en legekammerat, og så vidste Rich Schamus, at det var noget, han ville beskæftige sig med resten af livet. Dengang var det ikke så let at skaffe Lego, slet ikke i Dayton, Ohio, hvor han flyttede til efter et par år nord for New York. Men møjsommeligt fik han samlingen i gang, og i dag består den af mindst en million klodser. Mange af dem købt i USA, andre i Tyskland og Storbritannien, hvor han senere var udstationeret, mens han var i flyvevåbnet.

»Selv i dag bruger jeg mindst to timer hver eneste aften på Lego og lidt mere, hvis jeg bliver rigtig optaget af det, og vi måske skal til et af de store møder med de andre,« siger Rich Schamus.

Men hvad med hans egne børn? Interesserer de sig for Lego? »Desværre nej, men jeg har fået et barnebarn, der bor i Las Vegas, der næsten helt uafhængigt at mig er begyndt at bygge med Lego. Nogle gange sidder vi sammen og bygger over Skype, og det er da dejligt, at tingene går videre på den måde,« siger Rich Schamus.

Der er dog håb for Lego også i USA, hvor handlen efter en nedtur er kommet op igen. Ikke så langt fra Schamus ligger et stort indkøbscentrum, der hedder Tyson Corner. Derinde er der en Lego-butik, og man kan konstatere, at børnene op til jul flokkedes om at få en af Legos store æsker. Det er for drengenes vedkommende superheltene »Ninjago« og robotterne, der er populære, men også Star Wars-serien er eftertragtet denne lørdag, hvor Berlingske lagde vejen forbi. Pigerne gik efter »Friends-samlingen«.

»Han har ikke talt om andet end Lego, så det bliver jo nok det, han får, selv om det er lidt dyrt,« som en kvinde siger til en af ekspedienterne i butikken.

Og hvis drengen bliver lige så fanget af Legos univers som Rich og Linda Schamus, er næste generation i gang på et svært marked, hvor computerspil i en række år har været ved at udkonkurrere Lego.

»Og det fatter jeg ikke. Netop det med byggeklodserne udfordrer fantasien, men jeg er sikker på, at Lego klarer sig. Ellers må jeg bare til at købe endnu mere,« siger Rich Schamus.