Lego-manden, der ikke ville være topchef

Berlingske Business bragte i oktober 2015 et portræt af Lego-arving Thomas Kirk Kristiansen - genlæs det her: Som barn hadede Lego-arvingen Thomas Kirk Kristansen at være »ham fra Lego«. Men så blev han voksen, og nu har han sagt ja til at videreføre familiens tunge arv.

Lego-arvingen Thomas Kirk Kristansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LADEFOGED JOACHIM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved første øjekast er det svært at se, at Thomas Kirk Kristiansen er en af Danmarks rigeste og mest magtfulde mænd. Han ynder at gå klædt i striktrøje, lærredsbukser og vindjakke og ligner ikke en mand, der færdes med selvfølgelighed på bonede gulve.

36-årige Thomas Kirk Kristiansen blev ellers født til et liv i erhvervseliten – men ønskede sig noget helt andet. Han ville væk. Væk fra opmærksomheden i Billund, hvor familien og virksomheden fyldte mere og mere. Og væk fra det pres, som omverdenen lagde på ham som Lego-ejeren Kjeld Kirk Kristiansens eneste søn.

Storesøsteren Sofie Kirk Kristiansen og lillesøsteren Agnete Kirk Thinggaard signalerede tidligt med deres valg af uddannelse, at de ikke nærede ambitioner om at drive Lego videre. Sofie Kirk Kristiansen studerede socialantropologi, mens Agnete Kirk Thinggard gik i gang med psykologistudierne.

Kortvarigt trainee-ophold

Det mellemste barn, Thomas Kirk Kristiansen, fandt sin egen løsning, og den gav rum for spekulationer. Han gennemførte en toårig videregående uddannelse som markedsføringsøkonom på Købmandsskolen i Aarhus. Her fik han en indføring i markedsføring, økonomi, strategi og ledelse. I den forbindelse snusede han flygtigt til en »trainee-stilling« i Lego. Det blev et kortvarigt ophold i virksomhedens maskinrum. Så kortvarigt, at det i dag er slettet fra Thomas Kirk Kristiansens offentlige CV, og siden har han ikke været involveret i Legos daglige drift.

Thomas Kirk Kristiansen blev født i 1979 – samme år som faderen Kjeld Kirk Kristiansen blev udnævnt til administrerende Lego-direktør af Thomas’ farfar, Godtfred Kirk Christiansen. Faderens involvering i virksomheden betød travlhed og optur i 1980erne. Og nedtur og nysgerrighed fra lokalsamfundet i 1990erne. Det påvirkede Thomas Kirk Kristiansen, at han ikke fik en barndom som sine kammerater.

»Det var ikke sjovt at vokse op i Billund. Vi var altid lidt anderledes end andre børn og ville egentlig bare gerne være ligesom de andre børn,« udtalte han i 2010 til Legos interne personaleblad.

»Samtidig havde vi en far, der arbejdede virkelig meget og var meget ude at rejse. Det betød, at vi tog afstand fra virksomheden,« fortalte arvingen dengang.

Ingen overvejelser om direktørjob

Siden har han været tavs om sit forhold til Lego, og det er uvist for offentligheden, hvornår det stod klart for Thomas Kirk Kristiansen, at han ikke ville forsøge at efterfølge sin far som administrerende direktør i virksomheden. Den officielle udlægning er, at familien aldrig har overvejet, om han skulle være direktør i firmaet.

»Det har aldrig været på tale for nogen af de tre søskende i fjerde generation af Kirk Kristiansen-familien at gå ind i den daglige drift af LEGO Koncernen,« oplyser Legos kommunikationsafdeling i en skriftlig kommentar til Berlingske, og dette har været svaret hver gang, offentligheden har spurgt til arvingens forhold til Lego.

Thomas Kirk Kristiansen skabte sig da også en noget anden levevej. I 2011 grundlagde han sit stutteri, Kirk Arabians, på Nordfyn, og i dag har han sin daglige gang i hestestalden og ved internationale ridestævner, hvor han og hustruen, Signe Merethe Kirk Kristiansen, stolte fremviser deres fuldblodsaraberheste, som er nogle af de fineste og dyreste i verden. Hvorfor han de senere år har sagt ja til bestyrelsesposterne i familiens pengetank Kirbi A/S, i Lego A/S og i Lego Juris, ønsker Thomas Kirk Kristiansen ikke selv at sætte ord på i dag. Men hvis nogen skulle få den tanke, at Lego-arvingen mangler sine meningers mod, tager de fejl. Det fortæller topchef i Lego, Jørgen Vig Knudstorp, der har kendt Thomas Kirk Kristiansen i mere end ti år.

»Thomas er en type, som siger lige præcis, hvad han tænker. Han er meget direkte – på en høflig facon, og det gør, at det også er meget vigtigt for mig at være meget kommunikerende og ærlig om, hvordan tingene går, når jeg taler med ham,« siger Knudstorp, der tilføjer, at Thomas Kirk Kristiansen har »dyb indsigt i virksomheden«.

Thomas Kirk Kristiansen ejer ifølge data fra CVR-registeret et sted mellem 20,00 og 24,99 procent af aktierne i Kirkbi, der er Legofamiliens pengetank. Det betyder, at han, ifølge Berlingske Business Magasins seneste opgørelse over landets rigeste, er god for et tocifret milliardbeløb.

Business-TV: Legos nye fmailieoverhoved med bunden opgave

Business TV: Her er den 36-årige Lego-arvings største udfordringer