Lego-familien skyder milliarder i svensk firma: »For os er det en utrolig interessant virksomhed«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Kjeld Kirk Kristiansen - tredje generation af Lego-ejere og formand for bestyrelsen i Kirkbi A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen,

Vi skal i dag forbi et dansk firma, som tager kampen op mod Apple. Og så skal vi høre om et fjendligt overtagelsesforsøg fra Novo Nordisk. Velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

1
Lego-familiens pengetank investerer milliarder i svensk gulvfirma

Vi begynder dog først med en historie om Lego-familiens pengetank, Kirkbi, som har haft den store pengepung fremme. Investeringsselskabet har ifølge Børsen købt 49,8 pct. af aktierne i svenske Välinge Group, der bl.a. producerer laminatgulve.

Den præcise købssum er ikke mulig at udregne, men prisen løber formentligt op i omkring 3 milliarder kroner.

»For os er det en utrolig interessant virksomhed at blive medejer af. Vi synes, at der er en fantastisk historie bag virksomhedens fremdrift, den har en unik teknologisk position og ejerskabet over en lang række spændende patenter. Og endelig så tjener den gode penge takket være en dygtig ledelse, som vi glæder os til at arbejde sammen med,« siger Kirkbis investeringsdirektør Thomas Schleicher til Børsen (kræver abonnement).

Kirkbi forventer at få plads i bestyrelsen, men stifterfamilien vil fortsat sidde på majoriteten i form af de resterende 50,2 pct. af aktierne.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Novo Nordisk byder over 19 milliarder kroner for biotekselskab

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk bekræfter mandag morgen, at selskabet forhøjer sit bud på det belgiske biotekselskab Ablynx. Buddet lyder nu på 2,6 milliarder euro, svarende til 19,4 milliarder kroner.

Det er anden gang, at Novo Nordisk byder på Ablynx. Første bud kom 7. december 2017, hvor Novo Nordisk forsøgte at erhverve Ablynx for 26,75 euro pr. aktie kontant. Dette forslag blev afvist af Ablynx’ bestyrelse den 14. december 2017.

Novo Nordisk foreslår nu at betale op til 30,50 euro per aktie for Ablynx, hvoraf de 28 euro er direkte betaling, mens de sidste 2,50 euro per aktie er såkaldte betingede vederlagsrettigheder.

»Dette forslag blev afvist af Ablynx’ bestyrelse den 23. december 2017. Ablynx’ bestyrelse har afvist at deltage i enhver drøftelse, som ville kunne give Novo Nordisk mulighed for bedre at forstå Ablynx’ ledelses syn på Ablynx’ fremtidsudsigter samt værdiansættelsen af Ablynx,« oplyser Novo Nordisk i en meddelelse.

Læs mere i Berlingske her.

Business anbefaler

Hør også podcasten »Hjørnekontoret«, hvor topchefer åbner døren til en ellers lukket verden:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Hvert andet større danske selskab har ikke en kriseplan

Cheferne i de 1.000 største, danske virksomheder ser optimistisk på fremtiden. Men måske har de glemt lektien af seneste finanskrise. Over halvdelen af alle større virksomheder har nemlig ikke en kriseplan i skuffen, viser en rundspørge til Berlingskes toplederpanel samt en rundspørge blandt en række topchefer foretaget af headhunterfirmaet Odgers Berndtson.

»Jeg synes faktisk, det er lidt overraskende, at der er så mange topchefer, der ikke har en plan klar. Uanset hvad man tror, bør man have en plan. En ansvarlig leder bør vel have tænkt tanken, at det også kan gå den anden vej,« siger Jesper Uggerhøj, adm. direktør for pelsvirksomheden Kopenhagen Fur, der selv blev hårdt ramt af finanskrisen i 2008.

De fleste topchefer forklarer, at de føler sig bedre rustet til ny krise, blandt andet fordi de har skabt mere fleksible forretningsmodeller. Læs mere i Berlingske her (kræver abonnement).

4
Dansk firma tager kampen op mod Apples trådløse høretelefoner

Apple sagde farvel til audiostikket, da IT-giganten lancerede den nye iPhone 7 i 2016 og samtidig annoncerede et trådløst alternativ: AirPods. Nu vil den danske høreapparat- og headsetproducent GN Store Nord tage en bid af det voksende marked for trådløse høretelefoner, skriver Ritzau. Firmaet Jabra, der hører under GN Store Nord, lancerer således en ny, opdateret version af selskabets konkurrent til Apples AirPods.

»Vi udvider vores brand, så vi kan levere produkter, der rammer et bredere segment, der er domineret af Apple,« siger René Svendsen-Tune, adm. direktør i GN Audio, til nyhedsbureauet Reuters.

Der blev solgt omkring 900.000 trådløse høretelefoner i USA i første halvdel af 2017. Siden Apples lancering i 2016 har den amerikanske gigant stået for 85 pct. af salgene, mens GN Store Nord har indtaget andenpladsen.

Det sker på markederne

Stigningerne er i overtal på de asiatiske aktiemarkeder mandag, hvor det panasiatiske MSCI-indeks ligger få point fra det højeste niveau nogensinde.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,1 pct.
  • China CSI 300: +0,4 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,4 pct.
  • Sydney ASX 200: +0,1 pct.