Lego-familien siger nej til tobak og ja til vind

Kirkbi Gruppen skovler milliarder af kroner ind, og det er ikke kun kronjuvelen Lego, der bidrager. Familiens formue er nu placeret i en bred vifte af selskaber.

Kirkbi Gruppens administrerende direktør Søren Thorup Sørensen understreger, at ansvarlighed er nøgleordet for investeringsselskabet, der foretrækker at investere i brancher, som er forenelige med kundegruppen blandt børn og børnefamilier. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere

Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Agnete, Sofie og Thomas, kan ikke alene glæde sig over Legos enorme vækst men også over, at de penge, som triller ind fra de farverige klodser, får ben af gå på gennem investeringer i selskaber, ejendomme og kapitalfonde. Og investeringerne skal være i veldrevne, solide og ansvarlige selskaber.

Tobak og våben er udelukket, for det stemmer ikke overens med et hovedprodukt, som sælges til børn og børnefamilier. Til gengæld lyder der et klar ja til grøn energi.

»Ansvarlighed er et nøgleord,« siger Søren Thorup Sørensen, der er administrerende direktør for Kirk Kristiansen-familiens investeringsselskab Kirkbi Gruppen.

Familien Kirk Kristiansens ejerandel på 75 procent af Lego er netop placeret i investeringsselskabet Kirkbi Gruppen, og når det går godt for kronjuvelen Lego, går det også godt for Kirkbi.

Kirkbi Gruppen fik i 2015 et overskud efter skat på 13,4 milliarder kroner mod 10,8 milliarder kroner i 2014. Selv om fremgangen primært skyldes Lego, henter Kirkbi solide afkast på investeringer i øvrige aktiviteter.

Det er da også en tilfreds direktør, som tager imod Berlingske på dagen, hvor regnskabet blev offentliggjort. Kirkbis administrerende direktør Søren Thorup Sørensen er rejst fra Billund til København for at fortælle om årets resultater. Mødet finder sted i en af Kirkbis ejendomme i det centrale København. Opgangen i Pistolstræde er beskeden, og kontorlokalerne er, hvad de er: Et kontorlandskab. Imponerende Lego-modeller er eneste kobling til leg og penge, som udgør grundelementerne i fortællingen om Kirkbi A/S.

Langsigtet planlægning

En opdateret model af Københavns nye metrostationer og de nye kontortårne over for Tivoli signalerer, at Lego ikke lever i fortiden, men hele tiden skal forny sig for at være attraktiv for nye generationer.

Søren Thorup Sørensen er ikke direkte sat i verden for at sikre kommende børne­generationers leg med Lego-klodser. Den opgave ligger i hænderne på Legos koncernchef Jørgen Vig Knudstorp. Til gengæld skal Søren Thorup Sørensen og holdet på næsten 100 ansatte i Kirkbi sikre familien Kirk Kristiansens ejerskab af Lego gennem generationer.

»Vi skal tænke langsigtet,« siger Søren Thorup Sørensen: »Vores vigtigste opgave er at tage vare på de strategiske investeringer, hvor Lego er kronjuvelen. Lige nu kan Lego klare alle investeringer selv, men vi skal huske på, at det ikke er mange år siden, at Lego var udfordret.«

De vigtigste investeringer er koblet direkte til Lego. Det gælder Merlin, som er ejer af Legoland. Det gælder Legos varemærke, som Kirkbi ejer, og det gælder investeringer i vindmøller, som har til formål at producere så meget energi, at Lego i 2020 er energineutral; det vil sige, at 100 procent af energibehovet kommer fra grøn energi.

Investering i trygge områder

Investeringerne ud over de strategiske investeringer bliver placeret i veldrevne, stabile selskaber, gerne med et globalt perspektiv. De primære investeringsområder er Schweiz, Storbritannien, Tyskland og Norden.

»Vi investerer i lande, hvor vi er trygge, og hvor vi forstår ledelsesstrukturen,« siger han.

I 2015 øgede Kirkbi egenkapitalen til 56,3 milliarder kroner fra 45,2 milliarder kroner i 2014. I løbet af året udvidede Kirkbi den samlede investeringsportefølje med ti milliarder kroner til 39 milliarder kroner og vil vokse i løbet af 2016, hvor selskabet har investeret i vindmølleparken Burbo Bank Extension i England i partnerskab med DONG og PKA, ligesom Kirkbi sammen med investeringsfonden Blackstone har investeret i Armacell, som producerer isoleringsskum.

De selskaber, som Kirkbi investerer i, skal have en langsigtet, strategisk plan, en solid markedsposition og helst et globalt aftryk. De aktive ejerskab kan ifølge Søren Thorup Sørensen skæres ned til fire væsentlige punkter: Rigtig ledelse, herunder bestyrelse og direktion. En klar strategi og ikke mindst en dokumenteret evne til at eksekvere strategien og sidst men ikke mindst udvist ansvarlighed.

En streg i 2015-regnskabet er netop en tragisk ulykke i en af Merlins forlystelsesparker. To besøgende kom ud for en alvorlig ulykke, og kritikken haglede ned over Merlin.

Selskabet har påtaget sig ansvaret og har gennemført en serie af nye procedurer, så fejlen ikke kan gentage sig. De britiske sundheds- og sikkerhedsmyndigheder har indledt en officiel undersøgelse.

»Jeg sidder i bestyrelen for Merlin, og jeg kan love, at det bliver taget alvorligt,« siger Søren Thorup Sørensen.

Ånden i Kirkbi skal følge Lego-familiens fundamentale grundværdier og sikre, at Lego-familien gennem generationer vil stå for ansvarlighed i ejerskab og investeringer.