Lego-familien kaster over halv milliard i Matas

Ny storaktionær i materialistkæden Matas. Lego-familiens pengetank, Kirkbi, køber sig til en ejerandel på 11 procent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den familieejede pengetank Kirkbi Invest A/S, der blandt andet ejer legetøjsgiganten Lego, har købt sig ind i børsnoterede Matas med en ejerandel på 11 pct. Det fremgår af en meddelelse til Københavns Fondsbørs onsdag morgen.

Kirkbi har købt aktieposten af Svenska M Holding 1 AB og Materialisternes Invest holding ApS til en pris på 130 kroner pr. aktie. Det betyder, at Kirkbi har betalt sammenlagt 583 millioner kroner for aktieposten i materialistkæden.

Administrerende direktør i Kirkbi A/S, Søren Thorup Sørensen, forklarer, at han ser Matas-kæden som en koncern, der har potentiale til at levere en stabil indtjening fremadrettet.

»Vi anser investeringen i Matas A/S som en god tilføjelse til vores finansielle investeringsportefølje. Vi er glade for at have fået muligheden for at investere et fornuftigt beløb i Matas A/S, der er en veldrevet virksomhed med en stabil indtjening,« siger Søren Thorup Sørensen i en skriftlig kommentar.Den hovedrige pengetank Kirkbi sidder på 75 procent legetøjssuccesen Lego og får dermed tilsvarende andele af Legos gentagende milliardoverskud. Specielt de seneste år er overskuddet svulmet, efter Lego har kunnet lægge det ene rekordregnskab på gaden efter det andet. 

Provenuet fra Lego-resultaterne har Kirkbi Invest A/S blandt andet investeret i en lang række andre selskaber. I 2012 købte Kirkbi eksempelvis aktier i rengøringskoncernen ISS for over 1,1 milliard kroner, og året før blev der investeret stort i Falck.

Aktiesalget til Kirkbi ændrer ikke ved, at både Svenska M Holding 1 AB og Materialisternes Invest Holding ApS begge fortsat er storaktionærer i materialistkæden. De sidder efter aktiesalget på henholdsvis 19,4 og 8,5 procent af aktierne i Matas-kæden.