Lego-familie tjener over halv milliard på kæmpe kurshop i hypet norsk aktie

På få måneder er en investering i norske Quantafuel på 174 millioner kroner blevet til over 700 millioner kroner for Kirkbi. Selskabet mener at have banebrydende teknologi til genanvendelse af plast.

Lego-ejer og formand for bestyrelsen i Kirkbi A/S Kjeld Kirk Kristiansen fotograferet i Lego House i Billund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lego-familiens pengetank, Kirkbi, købte i juni aktier for 250 millioner norske kroner (174 millioner kroner) i det børsnoterede norske energiselskab Quantafuel.

Et køb, der indtil videre har vist sig at være en særdeles lukrativ forretning. Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

Siden Lego-investeringen er kursen nemlig blevet mere end tredoblet. Efter siden at have købt lidt ekstra op i aktien sidder Kirkbi nu på aktier til en værdi af 1,05 milliarder norske kroner (730 millioner kroner). Kirkbi er med 11,5 pct. af aktierne den største ejer af Quantafuel.

Quantafuel mener at have løsning på problemet med plastaffald. Ved at sende plast gennem deres anlæg kan virksomheden blandt andet fremstille olieproduktet naphtha, diesel eller ny plast.

Kommunikationschef i Kirkbi Ulla Lundhus afviser at kommentere investeringen over for E24 og henviser til de udtalelser, som blev givet i juni ved købet af den første store portion aktier.

Her lød det fra investeringsdirektør Thomas Lau Schleicher, at Quantafuel er en interessant investering for Kirkbi.

»Udviklingen af kemisk plastgenbrugsteknologi har vist sig at være en stor udfordring. Quantafuel har imidlertid taget en nyskabende og skalerbar tilgang til løsning af dette nøgleproblem, hvilket resulterer i et stærkt forretningspotentiale og samtidig sikrer en høj miljøpåvirkning. Vi mener, at denne tilgang kan være et vigtigt skridt i overgangen til en mere bæredygtig fremtid,« udtalte Thomas Lau Schleicher.

Det er bestemt ikke kun Kirkbi, som er blevet opmærksom på det grønne norske selskab. Allerede sidste år investerede den tyske kemimastodont BASF stort i Quantafuel.

Quantafuel er aktiv i Danmark, hvor man for nylig åbnede sit første anlæg i Greenlab i Skive – et erhvervs- og forskningscenter for vedvarende energi.

Et anlæg med en årlig kapacitet på 20.000 ton plast, der ellers ville være blevet eksporteret eller sendt til forbrænding. Quantafuel forventer, at anlægget i Skive vil producere mere end 15 millioner liter miljøvenlig diesel om året.

I august blev det annonceret, at selskabet er på vej med endnu et plastgenanvendelsesanlæg med adresse i Danmark, dog uden at specificere den kommende lokation nærmere.