Lego får sønderlemmende kritik for hårtips til små piger

New York Times revser Lego for endnu en gang at stigmatisere små piger, efter en artikel i et Lego-magasin fortæller piger ned til fireårsalderen, hvordan de kan blive pæne trods et langt ansigt.

Lego får hård kritik efter et indslag i Lego Club Magazine, der fortæller piger ned til fireårsalderen, hvordan de kan se pæne ud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, Lego har det svært ved produkter målrettet piger. Denne får den danske legetøjsproducent hård kritik i New York Times efter et Lego-magasin forsøgte at fortælle piger helt ned til fireårsalderen, hvordan de kunne få pænt hår alt efter hvilken form, deres ansigt er.

Eksempelvis kan man, såfremt man er så »uheldig« at have et langt ansigt, redde det ved at have en frisure, der får ansigtet til at virke kortere.

»Min lillle datter, hendes ansigt og hvorvidt hendes hår er pænt eller ej, rager ikke Lego. Det ragede ikke endgang hende selv, før Lego fortalte hende, at hun skulle bekymre sig om det,« lyder det i avisens forældre-sektion på nettet.

Hårtipsene fremgik i det seneste udgave af Lego Club Magazine, der er medlemsmagasinet for Legos klub for børn i alderen 4-11 år. Indlægget i magasinet passer til en frisørsalon i det såkaldte Lego Friends-serie, der blandt andet også indeholder en juicebar og et storcenter. Lego-serien har mødt stor kritik siden lanceringen i 2011, fordi den har et udtryk og temaer, mange anser for kønsstigmatiserende for unge piger.

»Måske naivt havde jeg stolet på Lego og deres gode intentioner, men jeg trækker grænsen, når selv et byggelegetøjsselskab propper min datter med det trættende, giftfyldte budskab om »begynd at rette på sit udseende med det samme«. Jeg lod tvivlen komme Lego til gode, men nu er der kun tvivlen tilbage - tvivl om hvorvidt Lego har min datters tarv i mente, og tvivl om hvorvidt vi kommer til at købe mere Lego Friends fremover,« skriver skribenten.

Reaktionen blandt læserne er ikke meget bedre.

»Det her er meget, meget skuffende. Lego og andre legetøjsproducenter har ingen ret til at lære os kønsstereotyper!,« skriver en læser ved navn Czeta, og fortæller om, hvordan hun lige som sine brødre legede fint med det samme Lego.

»Skam jer, Lego! Drenge kan slippe afsted med bare at have et ansigt uden at bekymre sig om formen. Hvornår stopper det nonsens?,« skriver en anden.

Her stopper kritikken dog ikke. På twitter lyder tilsvarende kritik fra flere brugere og en artikel på Mashable om samme indlæg er i skrivende stund blevet delt knap 1.000 gange.

Michael McNally, der er »senior director of brand relations at Lego Systems« undskylder indholdet i magasinet over for Mashable:

»Vores Club-hold forsøger altid at finde nye måder at engagere Legos fans baseret på de tilbagemeldinger, vi får fra vores Club-publikum. En ting, læserne har bedt os om, var en »gode råd«-klumme. I det seneste magasin forsøgte vi at imødekomme det ønske ved at viderefortælle en Lego Friends-historie. Vi fortryder inderligt enhver skuffelse, det må have forsaget,« siger han.