Lego bøjer sig for Greenpeace

Efter knap tre måneders kampagne fra Greenpeace og protester fra hele verden stopper Lego samarbejdet med Shell. Det meddeler Lego selv.

Sommerens protester over Legos samarbejde med Shell har fået den danske virksomhed til at stoppe samarbejdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BERNETTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter knap tre måneders Greenpeace-kampagne, protestaktioner over hele verden og én million mails fra forbrugerne, melder Lego nu ud, at koncernen lover »ikke at forny co-promotion-aftalen med Shell.«

Ifølge en officiel udtalelse fra Lego, siger Jørgen Vig Knudstorp, administrerende direktør i Lego, at Greenpeace »burde have en direkte samtale med Shell« i stedet for at bruge Lego til at nå Shell. Men Lego har alligevel valgt at bøje sig for kritikken.

»Som tingene ser ud nu, vil vi ikke forny fælles markedsføringskontrakt med Shell, når den nuværende kontrakt udløber,« siger direktøren.

Ifølge Greenpeace kommer udmeldingen i kølvandet på Shells offentliggørelse af oliegigantens plan om at bore i Arktis i 2015. Olieboringer i Arktis er risikable for det skrøbelige miljø, og Shells sidste boringer i Alaska udviklede sig til en farce, hvor Shell to gange mistede kontrollen over et af deres borefartøjer.

»Vi er meget glade for, at Lego har lyttet til kritikken og vil droppe samarbejdet med Shell. Lego udviser normalt et stort ansvar på miljø- og klimaområdet, og det har været ubegribeligt for mig, hvorfor de ville samarbejde med en af verdens værste klimasyndere. Shell sætter hensynet til sikkerhed, miljø og klima til side i jagten efter olie i Arktis, der kan få katastrofale følger. Derfor et det et vigtigt skridt i kampen for at beskytte Arktis, at Lego nu vil stoppe sin støtte til Shells katastrofekurs,« siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace, i en meddelelse.

Kampagnen for at få Lego til at droppe Shell er baseret på en co-promotion, der ifølge PR-bureauet bag er »et af de største i LEGOs historie.« Legos og Shells co-promotion har netop begyndt sin anden – og nu sidste – fase i Singapore og Hong Kong.

Legos legetøj bliver solgt på Shell-tankstationer i 26 lande verden over i en aftale, der vurderes til en værdi på 68 millioner pund, svarende til omkring 640 millioner kroner.

Lego er den seneste i en række af virksomheder, der afbryder samarbejdet med fossile brændstofvirksomheder. I sidste måned forpligtede Microsoft, Google og Facebook sig til at stoppe støtten til lobbyvirksomheden ALEC, der modarbejder lovgivning, der skal bremse klimaforandringerne, og sidste uge trak Rockefeller Foundation investeringerne i fossile brændstoffer.

Greenpeace’ kampagne begyndte globalt d. 1. juli i år og over én million mennesker har været inde på kampagnesiden og sende en e-mail til Lego. Der har været aktioner i blandt andet Legoland i Billund og England, på en Lego-fabrik i Tjekkiet og ved Legos hovedkvarter i Billund - og over 5 millioner mennesker har set kampagnevideoen.

Jørgen Vig Knudstorp lægger ikke skjul på, at han mener, Greenpeace burde have håndteret sagen anderledes.

»Vores interessenter har store forventninger til den måde, vi opererer. Det har vi også selv. Vi er ikke enige med den taktik, der anvendes af Greenpeace, som kan have skabt misforståelser blandt vores interessenter om den måde, vi opererer på. Vi ønsker at sikre, at vores opmærksomhed ikke er ændret fra vores forpligtelse til at levere kreative og inspirerende legeoplevelser,« udtaler han.

Lego har ikke yderligere kommentarer til sagen.