Lego bekræfter muligt opkøb af underholdningsselskab

Lego-familiens pengetank Kirkbi bekræfter i en pressemeddelelse, at de sammen med Blackstone samt canadisk pensionsselskab har afgivet et købstilbud på Merlin Entertainment, der i dag ejer bl.a. 70 procent af Legoland-forlystelsesparker.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Lego-familiens pengetank Kirkbi er sammen med kapitalfonden Blackstone og det canadiske pensionsselskab CPPIB blevet enige om vilkårene for et købstilbud til Merlin Entertainment, der i dag ejer 70 procent af Legolandene rundt i verden. Prisen bliver omkring 40 mia. kr.

Det bekræfter Lego i en pressemeddelelse, efter at rygter har floreret i erhvervsmediet Financial Times.

»Det er med glæde at kunne meddele, at parterne har aftalt betingelserne for et anbefalet tilbud om Merlin Entertainments,« skriver de blandt andet.

I 2005 købte det britiske underholdningsselskab Merlin Entertainment 70 procent af Legoland, hvor Kirkbi beholdte 30 procent.

»Med den fælles forståelse for virksomheden og dens kultur, mener vi at denne gruppe af investorer  har unikke resourcer til at gøre Merlin klar til den næste vækstfase,« udtaler Søren Thorup Sørensen, , adm. direktør for Kirkbi, i medddelsen.

Nu vil  Lego-familien være med til at købe underholdningsselskabet Merlin Entertainment af den britiske børs sammen med kapitalfonden Blackstone og det canadiske pensionsselskab CPPIB.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Lego-familien gennem Kirkbi øger deres ejerandel fra knap 30 procent til 50 procent.

Merlin Entertainment er et britisk underholdningsselskab, der foruden otte Legoland-forlystelsesparker også ejer de kendte voks-museer Madame Tussauds, der blandt andet ligger i London.

Partnere danner et fælles konsortium, der byder 455 pence aktie i Merlin. Det svarer til en overkurs på 37 pct. i forhold til lukkekursen 22. maj. På den dato offentliggjorde bestyrelsen for Merlin en hensigtserklæring om at blive afnoteret. Bestyrelsen anbefaler købstilbuddet.

Der er i dag otte Legoland-parker verden over - den originale i Billund, en i Storbritannien, en i Tyskland, to i USA, en i Malaysia, en i Dubai og den nyeste i Japan, der åbnede i april i 2017. Planen er, at der skal åbne yderligere en i New York i 2020 og en i Sydkorea i 2022. Senere kan der blive åbnet Legoland-parker i Kina.

Ud over Legoland driver Merlin Entertainment en lang rækker andre forlyttelser, herunder blandt andet Sea Life, Alton Towers og Madame Tussauds.

Siden 2007 har majoriteten af Kirk Kristiansen-familiens investeringer sket gennem investeringsselskabet Kirkbi, hvis navn er en blanding af famillenavnet og Billund, hvor Lego-legetøjet blev opfundet af Ole Kirk Kristiansen tilbage i 1932.

Kjeld Kirk Kristiansen, barnebarn efter Lego-stifteren, ejer Kirkbi sammen med sine tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Agnete Kirk Thinggaard og Thomas Kirk Kristiansen.

I dag har Kirkbi investeret i en bred vifte af virksomheder, som ikke har noget med Lego at gøre. Kirkbi ejer blandt andet andele i de danske servicevirksomheder Falck og ISS, lige som Kirkbi også har købt sig ind i støvsugerkoncernen Nilfisk.