Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der var engang en berømt legetøjsproducent, der boede i en lille by ude på landet. Her byggede man klodser af plast, og hvert år, når sommeren gik på hæld, blev klodserne puttet i æsker og sendt til legetøjsbutikkerne i det ganske land.
Men ak, ofte var der alt, alt for mange artige børn, der ønskede sig klodser at lege med til jul. Så selvom de flittige folk i legetøjsproducentens værksted knoklede det bedste, de havde lært, kunne de dårligt følge med.
Og sådan gik det til, at LEGO år efter år måtte gå julen i møde med frygt for at skuffe de glade børn.
12. december, 2005: LEGO kan ikke følge med salget
»I Danmark har vi solgt markant mere, end både vi og ikke mindst butikkerne havde regnet med. Vi har i Danmark vækstrater på tocifrede procentsatser i forhold til sidste år. Det samme billede er der generelt rundt om i verden,« siger Jens-Peter Poulsen, direktør i LEGO og salgsansvarlig for Danmark, Skandinavien og Benelux-landene, til Jyllands-Posten.
26. oktober, 2006: Lego må melde udsolgt før jul
»Vi er nødt til at melde udsolgt af flere produkter i Duplo, Lego City, Star Wars, Lego Technic. Vi vil hellere holde de løfter, vi har afgivet, end løbe efter enhver mulighed for at sælge mere,« siger daværende koncerndirektør i Lego, Mads Nipper, til Børsen.
1. august, 2007: Lego risikerer at skuffe jule-kunder igen
»Star Wars-produkterne sælger vi betydelig mere af end ventet,« siger koncerndirektør Iqbal Padda til Jyllands-Posten.
2008: Ingen julehistorie
27. oktober, 2009: Lego venter ny rekord i julesalg
Dansk detailhandel venter et julemareridt, men ikke Lego, der melder om en stigning i salget på 23 pct. i forhold til samme periode af 2008.
9. september, 2010: Lego tæt på at løbe tør for klodser
»Trods en firedobling af investeringerne i ny kapacitet kan produktionen simpelthen ikke holde trit med det høje væksttempo. I værste fald risikerer nogle Lego-fans at kigge forgæves under juletræet,« skriver Børsen.
11. oktober, 2011: Lego-nedtur på luksusklasse
Krisen tynger dansk detailhandel, men Lego holder stand. Ingen fare for udsolgt i julen, men til gengæld holder klodsproducenten sig fra tilbagegang, skriver Jyllands-Posten.
2. november, 2012: Lego går glip af massivt julesalg
»Når man lever i en så sæsonpræget forretning, er det et faktum, vi må leve med. Hvis vi havde ti procent mere kapacitet, ville vi stadig ikke altid ramme rigtigt og undgå, at nogle butikker får udsolgt af visse produkter,« siger Mads Nipper, Legos daværende koncerndirektør for globalt salg, til Børsen.
2013: Ingen julehistorie
8. november, 2014: Lego melder udsolgt inden jul
»Vi beklager at måtte meddele, at vi fra dags dato desværre ikke kan garantere levering af nye ordrer frem mod årsskiftet,« lyder det fra Lego.
Og dette år er naturligvis ikke anderledes
21. august, 2015: Der bliver Lego-løs jul i mange små butikker
Allerede i august kunne man læse de første historier om, hvordan små legetøjsbutikker frygter at gå glip af tilstrækkeligt med Lego-æsker til julehandlen.
2. september, 2015: Salgssucces truer med at påvirke Legos julesalg
Legos salg går strygende. Faktisk så godt, at man igen i år frygter ikke at kunne følge med efterspørgslen i julehandlen.
21. oktober, 2015: Lego løber tør for klodser inden jul
Nu er den god nok: Lego har svært ved at følge med sin egen succes og er tvunget til at melde udsolgt på en række ordrer op til jul – de kan simpelthen ikke nå at producere klodser nok.
Men traditionen kan blive brudt. Lego har nemlig annonceret massive investeringer i fabriksfaciliteter i Danmark, Ungarn og Mexico samt jagten på op til 4.750 nye medarbejdere.
Og de byggede lykkeligt til deres dages ende.