Legetøjs-lobbyist afviser problemer med habiliteten

Den konservative politiker Lars Abel er også lobbyist for bl.a. de danske legetøjsfabrikanter.

Siden 1970 har Lars Abel siddet i byrådet i Gladsaxe for De Konservative, og han var indtil årsskiftet medlem af Københavns Amtsråd.

Ved siden af arbejder han i firmaet Europa-Konsulenterne, der er et public affairs-bureau, som bedriver lobbyisme for bl.a. Foreningen af Legetøjsfabrikanter i Danmark.

Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann stiller i dag på Business.dk spørgsmålstegn ved Lars Abels rolle i forhold til hans konservative partifælle, miljøminister Connie Hedegaard, der har udskudt et EU-forbud om salg af ftalat-fyldt legetøj med tre måneder.

Men det afviser Lars Abel.

Et fritidsjob

"Det at være byrådspolitiker er et fritidsjob. Jeg kender ikke Connie Hedegaard specielt, selv om vi er medlem af det samme parti - jeg har ikke noget kendskab til hende ud over det almindelige partimedlemskab," siger Lars Abel til Business.dk og afviser fuldstændigt en interessekonflikt.

"Der er så mange politikere, der er involveret i mange ting - hvis du går raden rundt, arbejder mange politikere i mange interesseområder som f.eks. Dansk Industri og Forbrugerrådet. Jeg ser ikke noget problem i at lave kommunalpolitisk arbejde ved siden af mit job," siger han.

Derudover fortæller Lars Abel, at hans rolle for f.eks. Foreningen for Legetøjsfabrikanter i Danmark ikke er skjult. Bl.a. fremgår det af foreningens hjemmeside, at Lars Abel er tilknyttet Europa-Konsulenterne.

"De kunder, jeg arbejder med, ved, hvilke roller jeg har i mit politiske arbejde. Det er der total åbenhed omkring i det offentlige rum - og jeg lægger ikke skjul på det," siger Lars Abel.

Ikke alle partier har dog været klar over, at Lars Abel også er politisk aktiv hos De Konservative.

"Jeg er hverken blevet oplyst om, at Lars Abel var ansat af foreningen som lobbyist, eller at han er konservativ politiker. Det er absolut ikke betryggende - og det bør altid være sådan, at man kan udelukke, at der er blevet udført vennetjenester," siger Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti i dag til Business.dk.

For Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen er oplysningerne om Lars Abels partimedlemskab også nye.